maanantaina, marraskuuta 30, 2009

Löperöitä puheita

Kööpenhaminan ilmastokokous lähestyy ja tosiasiallinen tilanne näyttää joiltain osin aika absurdilta. Katsotaan nyt vaikka päivän otsikoita:

"Sopimusluonnos: Päästöjen vähennystarve kohdistuisi rikkaisiin" (HS)
Jutun mukaan Kööpenhaminan ilmastokokousta varten on laadittu sopimusluonnos, jonka mukaan kasvihuonekaasuja tulisi vähentää 50 prosenttia vuoden 1990 määristä vuoteen 2050 mennessä. Kokouksen puheenjohtajamaa Tanskan esityksen mukaan rikkaiden maiden tulisi tehdä suurimmat leikkaukset eli yhteensä 80 prosenttia vähennyksestä.

"Tanska: Ilmastokokouksen sopimusluonnosta ei ole vielä" (TS ja muut STT:n jutun julkaisseet)
Tanska ei uutiset mukaan ole esittänyt Kööpenhaminan ilmastokokouksen sopimusluonnosta. Tanska neuvottelee hänen mukaansa yhä kaikkien maiden kanssa, ja kompromissiesitys valmistuu vasta myöhemmin.

"Löperöt puheet eivät riitä Kööpenhaminassa" (Verkkouutiset)
Ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) mukaan Kööpenhaminan ilmastokokoukselta halutaan muutakin kuin vain löperö yleinen julkilausuma.

Eli sopimusluonnoksessa vaadittaisiin kokonaisuudessaan vaatimattomia tavoitteita, sillä Eurooppa-neuvosto ilmoitti jo maaliskuussa 2007, että vuoteen 2050 mennessä päästöjä on vähennettävä 60–80 prosenttia. Kokouksen puheenjohtajamaa kuitenkin veistelee, että ei vaan, ei mitään ole esitetty.

Sinänsä voisi hieman ihmetellä HS:n otsikointia, sillä se ikäänkuin alleviivaa sen, että rikkaiden maiden on maksettava tästä urakasta enemmän. Alleviivaus sinänsä on paikallaan, sillä se, että rikkaat joutuvat maksamaan, on pelkästään oikein.

Oma tarinansa on se, että ympäristöministerimme pitää puheenvuoron, jossa vaatii jo valmiiksi tyhjyyttään kumisevaan sopimukseen muuta kuin löperyyttä. Lehtomäkikin tunnustaa sen tosiasian, ettei mitään sitovaa sopimusta saada aikaiseksi, vaan pelkästään poliittinen sopimus. Poliittinen sopimus on vain tahdonilmaisu, jolla mikään ei vielä oikeasti muutu. Vain neuvottelut ja valtaisien delegaatioiden maailmanmatkailu jatkuu. Mitä muuta se tällaisen neuvottelukiertueen jälkeen on kuin löperyyttä?

2 kommenttia:

Halo Aiko Efekti kirjoitti...

-"Kööpenhaminan ilmastokokous lähestyy ja tosiasiallinen tilanne näyttää joiltain osin aika absurdilta", sanoit.

-"Naulankantaan!"

Vaiheinen kirjoitti...

:-/

Tämä Kööpenhaminakeskustelu näyttäytyy nyt lähinnä mediashowna, joss apoliitikot tekevät kaikkensa pitääkseen kasvonsa.

Kun kerrotaan, että viime päivinä toiveet poliittisen sopimuksen aikaansaamiseksi ovat kohonneet, ohitetaan kokonaan se tosiasia, että pelkästään poliittinen sopimus on itsessään jo iso epäonnistuminen vuosien sopimusprosessissa.

Toki poliittinen sopimus saadaan aikaiseksi, jos ei muuten, niin vesittämällä tekstiä niin paljon, että kaikkien on mahdollista hyväksyä verbaalinen hymistely.

Nähtäväksi jää mitä sieltä ulos tulee, mutta aika turhalta tormakas löperyyden välttelyn vaatiminen nyt enää tuntuu. Missä suomalaiset poliitikot olivat silloin kun olisi oikeasti pitänyt vaatia kunnollista sopimusta?