torstaina, marraskuuta 19, 2009

Maksajat

VTT on YLE Uutisten mukaan laskenut, että Kööpenhaminan ilmastosopimuksesta voisi tulla jokaista suomalaista kohden 100 - 200 euron vuotuinen lasku. Lasku syntyy mm. energian hinnan noususta ja kehitysmaiden ilmastotyön tukemisesta. Laskun koko riippuu siitä millaisiin päästäjen vähennystavoitteisiin EU-tasolla sitoudutaan.

Hyvä, että arvio kustannuksista on tehty. Mitä itse laskuun tulee, niin noin sen pitääkin mennä eli rikkaiden teollisuusmaat ja niiden asukkaat vastaavat merkittävästä osasta kuluja, sillä itse ongelmakin on teollisuusmaista lähtöisin.

Kokonaan toinen asia on se, miten tuo vuotuinen kustannus sitten veronmaksajien kesken jaetaan. Se on poliittinen päätös ja perustuu niihin arvoihin, joita kulloinkin vallassa olevat kantavat.

Jutun tekstissä kerrotaan ikäänkuin tuo lasku koituisi automaattisesti kaikille kansalaisille saman suuruisena. Näin se ei itsestäänselvästi mene, ellei niin päätetä. Ilmastonmuutoksesta aiheutuvaa kustannusta voidaan jakaa myös sosiaalisesti kestävällä tavalla. Sitä varten on keksitty aikanaan verotus ja erityisesti progressiivinen verotus.

Ei kommentteja: