maanantaina, marraskuuta 02, 2009

Ja taas suunnitellaan

Surullisen kuuluisan viidennen virheen eli Olkiluoto 3:n ydinvoimalatyömaan ympärillä sattuu ja tapahtuu jälleen.

Tällä kertaa Suomen, Ranskan ja Iso-Britannian ydinturvallisuusviranomaiset vaativat yhdessä, että Olkiluotoon rakenteilla olevan EPR-ydinvoimalaitoksen automaatioon perustuvia turvajärjestelmiä on parannettava alkuperäisestä suunnitelmasta. Vastaava laitos on rakenteilla Ranskassa ja Iso-Britanniassa sille haetaan lupaa.

Kolmen maan viranomaiset ovat julkaisseet yhteisen julkilausuman, jossa sanotaan esimerkiksi että,

"Kaikki viranomaiset ovat arvioinneissaan asettaneet kyseenalaiseksi voimayhtiöiden (luvanhaltijoiden) tai laitostoimittajan (AREVA) ehdottamien EPR-laitoksen ohjaus- ja valvontajärjestelmien hyväksyttävyyden".
ja
"Havaintojen seurauksena Iso-Britannian, Ranskan ja Suomen ydinturvallisuusviranomaiset ovat vaatineet luvanhaltijoita ja Arevaa parantamaan EPR-laitoksen alkuperäistä rakennetta. Luvanhaltijat ja Areva ovat luvanneet tehdä muutoksia EPR-laitoksen automaatioarkkitehtuuriin. Viranomaiset tarkastavat muutokset kun ne on tehty".
Olisikohan nyt niin, että Olkiluoto 3:n valmistuminen myöhästyy jälleen ja homman kokonaiskustannukset jatkavat vain kasvuaan.

Sekin on oikeastaan omituista, että tällainen laitos on edes saanut rakentamisluvat. Laitos, jonka turvallisuusjärjestelmiä joudutaan suunnittelemaan uusiksi kesken rakennustöiden ja aika perustavaa laatua olevilta osiltaan kaiken hyvän lisäksi.

Olkiluoto 3:sta on tulossa tai jo tullut surullinen esimerkki siitä, mihin päädytään, kun uskotaan ydinvoiman olevan jotenkin erityisen halpaa.

Ei kommentteja: