maanantaina, marraskuuta 09, 2009

Ei edistystä

Kööpenhaminan ilmastokokoukseen valmistautuvat neuvottelijat viettivät viime viikon Barcelonassa neuvotellen, mutta tuloksista on oikeastaan turha puhua.

Neuvottelutekstejä tiivistettiin ja yhteisymmärrystä etsittiin, mutta ympäristöministeriön tiedotteen mukaan keskeisistä neuvottelukysymyksistä kuten kehittyneiden maiden päästövähennystavoitteista ja niiden riittävyydestä, kehitysmaiden päästövähennystoimista sekä rahoituksesta ei edelleenkään ole sopua.

Asioiden ratkaiseminen jää siis Kööpenhaminaan ja sitä edeltävään sukkulointiin, mutta ministeriön tiedotteen johtopäätös on hyvin synkkä koko prosessin menestyksen osalta:

"Kuitenkin on nähtävissä, ettei yksityiskohtaista laillisesti sitovaa sopimusta ole vielä mahdollista saada aikaan nyt pöydällä olevien neuvottelutekstien pohjalta."
Sellaista ilmastosopimusta, jolla itse asiassa eli ilmastonmuutoksen hillinnässä päästäisiin eteenpäin, Kööpenhaminasta on turha odottaa.

Eipä siis ihme, että esimerkiksi kehitysmaiden turhautuminen koko prosessiin on kasvamassa.

Tavallaan voi ihmetellä miksi tämä 4000 ilmastoneuvottelijan porukka reissaa ympäri maailmaa, kun menestymisen edellytyksiä ei näytä olevan?

* * *
Sitten hieman toisenlainen ilmastoasia.

Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU)-hankkeessa on toteutettu reaaliaikainen päästöseuranta eli kasvihuonekaasujen viikkotilasto maakunnittain. Se lasketaan kolmesta osasta eli kuluttajien sähkönkulutus, lämmitys ja tieliikenne. Hankkeessa mukana olevien kuntien osalta on tehty tarkempaa kuvausta.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tulee nyt vähän huonoon väliin, kun on vakavasta asiasta kyse, mutta silti sanon, että kyllä vain edistystä, siellä on MM:n ja Susun ja Arleenankin pohjat odottamassa, mutta älä ota paineita, oli nyt vain mahdollisuus tehdä ja Kari pisti töpinäksi.

Vaiheinen kirjoitti...

Okei. Kommentit tulevat minulle kaikista postauksista sähköpostiin, joten huomaan kyllä muualtakin:-)

Ja kiitos. Minäpä sitten ahkeroin, kun tässä on tulossa pientä menoakin lähitulevaisuudessa.

Halo Aiko Efekti kirjoitti...

Katsoitko tänään kun denialistit veivät MOT-ohjelman tekijöitä kuin kuoriämpäriä? ( http://bit.ly/4FRWP9 )

Vaiheinen kirjoitti...

Kas vain. Enpäs katsonut, kun me digikieltäytyjät emme ihan hirveästi näinä aikoina telkkaria katsele.

Mutta tuolta linkeistäsi sain käsityksen siitä mistä on kyse. Tuosta linkkaamastasi Tuukka Simosen blogista tai sen sitaateista voi päätellä, että ohjelmassa on näköjään käytetty sen kummemmin arvioimatta amerikkalaisten denoalistien ja aikaa sitten esittämiä ja rankasti kritisoituja argumentteja. Osa niistä on osoitettu tiukasti vääräksi jo kymmeniä kertoja (tähän kuuluvat nuo ilmaston jäähtymisväitteet, antarktiksen jääpeitteen toipumispuheet).

Saitko muuten multa postia?

Anonyymi kirjoitti...

Yksi vielä, niin sitten on tämä kierros valmis. Suvianniinan pohja odottaa.

Vaiheinen kirjoitti...

Noniin. Nyt on tuossa vieressä odottelemassa inspiraatiota. SuviAnniinan kuva on kyllä juuri nyt niiiiin hieno, että en meinaa rohjeta koskea siihen lainkaan...