lauantaina, marraskuuta 14, 2009

Puolalaista kulttuurivientiä


Puolassa on perinteitä jazzin saralla. Tänään nämä perinteet olivat esillä myös London Jazz Festivalin ohjelmistossa.

Päivällä tuli kuultua pianisti Paweł Kaczmarczykin johtamaa kvartettia Royal Festival Hallin The Clore Ballroomissa. Bändin soitossa on jotain pohjoista, siis samaa henkeä kuin esimerkiksi suomalaisessa, ruotsalaisessa tai vaikkapa virolaisessa jazzissa. Soitto oli vähintäänkin erinomaista ja bändillä oli ilmaiskonsertissa satapäieselle yleisölle soittaessaan erittäin hauskaa. Voisi melkein olettaa, että tästä yhtyeestä vielä kuullaan.

Kaczmarczykin lisäksi bändissä soittivat myös saksofonisti Radek Nowicki, basisti Wojtek Pulcyn sekä rumpali Paweł Dobrowolski.

Puolalaisen jazzin esiintyminen London Jazz Festivalilla ei ole tapahtuunut ilman Puolan kulttuuritoimia. Mitä se maksaa, sitä on vaikea sanoa, mutta erinomainen maku tästä jäi. Tuli hakematta mieleen, että laadullisesti suomalainen jazz ei jää tästäkään jälkeen, joten olisi kohtalaisen nasevaa kulttuurivientiä, jos suomalainen jazz saataisiin organisoitua esimerkiksi Lontooseen teemaksi. Se olisi kulttuuripoliittinen teko.

Puolalainen meno vielä tänään jatkuu, kun illalla on Tomasz Stanko Quintetin keikka Queen Elisabeth Hallissa. Silloin nähdään lavalla myös suomalaista väriä, sillä Stankon bändissä soittavat rumpali Olavi Louhivuori ja pianisti Alexi Tuomarila.

Kuvassa The Clore Ballroom ennen keikkaa ja tyhjänä.

PS. Se piti vielä sanoa, että tällä viikolla jäävät sunnuntaiklassikot soittelematta ja valitettavasti myös kuuntelematta, sillä reissussa on hieman muuta ohjelmaa...

Ei kommentteja: