tiistaina, marraskuuta 24, 2009

Vuosikymmenen web-tapahtumat

Webby Awards on julkaissut listan vuosikymmenen merkittävimmistä tapahtumista webissä. Arvovaltaiseen raatiin kuuluvat muunmuassa muusikot Beck ja David Bovie, internetin isäksikin tituleerattu Vit Cerf, kolumnisti Arianna Huffington, Real Networksin CEO Rob Glaser, Simpsonsien luoja Matt Groening, R/GA:n perustaja Robert Greenberg, Virgin Atlanticin perustaja Richard Branson ja The Weinstein Companyn Harvey Weinstein.

Listalle ovat päässeet seuraavat aikansa merkkitapaukset:

  • Craigslist laajeni San Franciscon ulkopuolelle (vuonna 2000)
  • Google AdWords julkaistiin (2000)
  • Wikipedia julkaistiin (2001)
  • Napster suljettiin (2001)
  • Googlen IPO (2004)
  • Online videon vallankumous (2006)
  • Facebook avattiin muillekin kuin college-opiskelijoille and Twitter lähti liikkeelle (2006)
  • iPhone julkaistiin (2007)
  • Yhdysvaltojen presidentinvaalien kampanja (2008)
  • Iranin vaalien protestit (2009)
Mitä jäi puuttumaan?

Pikaviestimet? Messengerin kaltaiset pikaviestimet ovat nykymuodossaan 1990-luvun keksintöjä, joilla on esi-isänsä 1980-luvulla ja unix-maailmassa. Eikä keksintö edes ole ollut alunperin edes webin päällä.

Second Life? Se on pistetty pystyyn 2003, mutta näytöt eivät taida riittää. Virtuaalimaailmat kuten vaikkapa Habbo ovat toki vanhempia keksintöjä.

Google Maps? Se vapautti avoimine rajapintoineen paikkatiedon käytön webissä sen eri variaatioissaan. Google Maps syntyi Googlen ostettua vuonna 2004 firman nimeltään Where2.

Mashupit ja web 2.0? Web 2.0 on käsitteenä vuodelta 2004 2004 O'Reilly and Associatesin ja MediaLive Internationalin konferenssimarkkinointiin, mutta itse ilmiö kieltämättä on mullistanut tuntemamme webin sellaiseksi kuin sen nykyään tunnemme.

Mitäs muuta nyt unohtuu tai meinaa päätyä väärille listoille?

(via Sektori)

* * *

Otsikosta ja muutenkin tuli mieleen Vierityspalkin selventävä artikkeli näistä verkkosivustojen tai verkkopalveluiden käsitteistä ja niiden sekamelskasta.

Siis ei esimerkiksi www-sivusto, www-sivut, vaan verkkosivusto tai verkkopalvelu ja niin edelleen. Kannattaa tarkistaa terminologia kohdalleen.

3 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Ai mitä jäi puuttumaan???

No, tietenkin How to Survive November!!!!

Halo Aiko Efekti kirjoitti...

Pikaviestintäänkin liittyy uutuus ja niinmuodoin suomalaisen ilmaisun täsmentymiä täällä
http://pksektori.blogspot.com/2009/11/uudissanoja-facebookista.html

Itse myönnän tuon lähes säännöllisen aateripuloinnin "Aateripulista kärsivä suoltaa tapahtumia kuten sytytetään tänään kolme kynttilää Vuoristo-Karabahissa kaatuneille sotaveteraaneille ja boikotoi ensi torstaina kriminnahkaisia vaatteita." ;D

Vaiheinen kirjoitti...

lepis,
Aivan. Juuri niin. No sepäs ei nyt ole tullut näiden listaajien mieleen:-)

Halo Aiko Efekti,
Kiitos linkistä, virkistävä postaus tuolla. Tunnustan itsekin hienoisessa määrin syyllistyväni joskus aatekurmootteluun:-)