tiistaina, marraskuuta 10, 2009

Vaatimuksia ja ihmeitä

Kansainvälinen energiajärjestö IEA vetoaa YLEn uutisen mukaan voimakkaasti ilmastosopimuksen solmimisen puolesta. IEA sanoo, että sopimus tarvitaan, jotta voitaisiin varmistaa siirtyminen pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Järjestö arvioi, että maailman energian kulutus kasvaa nopeasti lähivuosien aikana, jos hiilidioksidipäästäjä ei saada kuriin. Se tarkoittaisi myös bensiinin kulutuksen reipasta kasvua ja hintojen kohoamista reippaasti. IEA laskee, että ilmastosopimuksen viivästyminen tuottaa maailmalle joka vuosi 500 miljardia dollaria lisää kustannuksia.

Valtioiden on muutettava politiikkaansa.

Myös presidenttimme Tarja Halonen on puhunut Kööpenhaminan joulukuisesta ilmastokokouksesta ja sen mahdollisista tuloksista.

Halosen mukaan Kööpenhaminan kokous aloittaa uuden aikakauden riippumatta siitä, saako se aikaan uutta ilmastosopimusta tai ei. Hän sanoo uskovansa, että Kööpenhaminassa voi tapahtua Berliinin murtumisen kaltainen ihme.

Suomen pääneuvottelija sanoo tilanteesta sen, mitä on enintään on odotettavissa eli kokouksessa saatetaan saavuttaa poliittinen sopu, mutta sopimustekstiä ei ehditä saamaan valmiiksi. Ilmeisesti siis sovitaan poliittisesti jostain ja siitä, milloin sopimusteksti valmistuu.

Kauniita puheita siis odotettavissa. Kertoo kyllä koko prosessista jotain, että sopimusta on neuvoteltu vuosia, mutta valmista ei tule. Mikään ei edelleenkään takaa sitä, että sopimuksen päivämäärät myöhemminkään pitäisivät.

Ei kommentteja: