Kulutusarvioita alas
Työ-ja elinkeinoministeriö on ottanut lusikkaa kauniiseen käteensä ja reivannut uusiksi sähkönkulutuksen kasvuarvioitaan alemmaksi.
Kehityskulku on ollut nähtävissä jo aikaisemminkin, sillä esimerkiksi Energiateollisuus ry. kertoi lokakuun lopulla, että sähkönkulutus on viimeisen 12 kuukauden aikana laskenut 9,5 %. Silloin viimeisten 12 kuukauden aikana (lokakuu 2008 – syyskuu 2009) Suomessa käytettiin sähköä 80,4 terawattituntia.
Nyt työ- ja elinkeinoministeriö arvioi seuraavasti:
"Talouden taantuma, metsäteollisuuden rakennemuutos ja kotitalouksien ja palvelujen sähkönkäytön voimallinen tehostuminen kääntävät sähkönkulutuksen pysyvästi aiempia odotuksia alemmalle kasvu-uralle."Ministeriössä arvioidaan nyt, että aiemman 98 terawattitunnin sijaan vuonna 2020 kulutuksessa päädytäänkin noin 91 terawattitunnin sähkönkulutukseen.
Tämäkin arvio perustuu siihen, että metsäteollisuuden vielä kehitys- tai kokeiluasteella olevia tuotteita saadaan tuotantoon ja että maahamme rakennetaan tarkastelujakson loppuun mennessä 2–3 puuta raaka-aineenaan käyttävää biopolttonesteitä tuottavaa laitosta.
Jos taas sähkönkäytön tehostamistoimissa onnistutaan tavoitteiden mukaisesti, sähkön kulutus voisi ministeriön mukaan jäädä esitettyä alemmaksikin.
Jossittelua arvioihin siis mahtuu mukaan, mikä tietenkin myös tarkoittaa sitä, että myös strategisilla valinnoilla on merkityksensä. Jos sähkönkäytön tehostamiseen panostetaan, kavulukemat jäävät selvästi ennakoidusta ja esimerkiksi siitä, millä pohjalla hallitus on ydinvoimamyönteisen ilmasto- ja energiastrategiansa laatinut.
Asia on huomattu eduskunnassakin, missä kaksi keskustalaista kansanedustajaa Kimmo Tiilikainen ja Timo Kaunisto julkaisivat tiedotteensa, jossa todetaan itse asiassa varsin järkevästi:
"Kun fossiilisten polttoaineiden käyttöä on tarkoitus korvata nimenomaan uusiutuvalla energialla, lisäydinvoiman rakentaminen nopeasti vaikuttaa tarpeettomalta. Vuoteen 2020 tarvittava, suljettavia voimaloita korvaava, 12 terawattitunnin sähkön lisätuotanto voidaan kivuttomasti kattaa uusiutuvan energian tuotantokapasiteettia rakentamalla."Aivan. Ydinvoimaa ei tarvita ja kysymys on alenevassa energiankulutuksessa tehdävistä valinnoista. On mahdollista valita kestävämpi energiapoliittinen linja eikä yrittää hankkia lisää Olkiluoto 3:n kaltaisia ongelmia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti