keskiviikkona, marraskuuta 04, 2009

Lämpimät tuulet ovat hidastaneet jääpeitteen kasvua

Yhdysvaltalaisen National Snow and Ice Data Center (NSIDC)-tutkimuslaitos kertoo, että Arktiksen talvikauden jääpeitteen kasvu on niin ikään jäämässä kohtuullisen vaatimattomaksi. Tutkimuslaitos kertoo, että lämpimät tuulet ovat hidastaneet jääpeitteen kasvua alueella.

Arktiksen jääpeitteen laajuus oli kuluvan vuoden syyskuussa, arktisen kesän päätteeksi, vuonna 1979 alkaneen satellittimittausten historian kolmanneksi pienin. Lokakuussa jääpeitten laajuus oli vastaavaan vuoden aikaan verrattuna mittaushistorian toiseksi pienin.

Tilanne oli parempi kuin vuosina 2007 ja 2008, mutta 5 viime vuoden aikana on nähty mittaushistorian 5 pienintä jääpeitettä Pohjoisnavalla. Parin viime vuoden myönteisestä kehityksestä huolimatta tutkijat eivät usko paluun 1970-luvun oloihin olevan mahdollista, vaan arvelevat lähivuosikymmeninä nähtävän Pohjoisnapa ilman jääpeitettä kesäisin.

Jääpeitteen laajuuden lisäksi myös jääpeitteen paksuudella on merkitystä ja kuten tunnettua, jääpeitteen paksuus on muuttunut viime aikoina huomattavasti. Myös käynnistynyt El Niño aiheuttaa huolta ja mitä ilmeisimmin kuluvasta vuosikymmenestä on tulossa globaalisti mittaushistoriansa kuumin.

Jääpeitteen muutoksia käsittelee myös Peter Sinclair videossaan Climate Denial Crock of the Week/2009 Sea Ice Update.

Ei kommentteja: