lauantaina, marraskuuta 07, 2009

Historiallisia virheitä luonnon kustannuksella

Suomalaista ympäristöhallintoa ollaan ajamassa alas.

Kysymys on aluehallinnon uudistamisesta (HE 59/2009 vp, PDF), jolloin alueelliset ympäristökeskukset alistettaisiin työ- ja elinkeinoministeriö ohjaukseen. Luonnonsuojeluliitto on kutsunut uudistuksen hyväksymistä esitetyssä muodossaan historialliseksi virheeksi.

Sitä se olisikin. Uudistuksen myötä ympäristöasioista aluetasolla päättäminen siirrettäisiin näin taloudellisten ja markkinapoliittisten intressien alle sen sijaa, että luontoarvoilla olisi oma itsenäinen merkityksensä. Se olisi todellakin historiallinen virhe, jota istuva hallitus ajaa.

Samaan ideologiseen pakettiin voidaan pistää myös suunnitelmat siirtää valtion luontopalvelut omaan erityisyhtiöönsä. Metsähallituksen purkamisen yhteydessä on esitetty ideoita, joilla kansallisomaisuuttamme ja luonnonsuojelulle sekä virkistykselle tärkeitä alueita siirtyisi liiketoiminnan osaksi.

Kuvioon on kuulunut myös salassa valmistellut pyrkimykset siirtää salaa eräkämppiä ja muita rakennuksia lähialueineen kaavailemalleen yhtiölle.

Suomalaista luontoa ollaan siis myymässä oikein urakalla valtion toimesta. Se olisi anteeksiantamaton virhe. Nykyisessä markkinataloudessa se voi ihan hyvin tarkoittaa myös sitä, että omistaja on mikä tahansa maailman yhtiöistä.

En tiennytkään, että maamme on niin köyhä, että kivijalkakin pitää myydä.

Ei kommentteja: