torstaina, tammikuuta 07, 2010

Metaani purkautumassa ilmakehään

Ylen uutiset kertoo BBC:n uutiseen nojaten, että Alaskan yliopiston tutkimusryhmä on havainnut merenpohjaan keräytyneiden metaanikasaumien alkaneen purkautua Jäämerellä Siperian pohjoispuolella. Alueen ilman metaanipitoisuuksien on havaittu olevan 100 - 1000-kertaisia normaalitasoon verrattuna.

Yle kertoo myös:

"Tutkijoiden pahin pelko on, että metaani alkaa purkautua äkillisesti, mikä johtaisi ilmakehän lämpenemisen itseään ruokkivaan kierteeseen ja lämpötilan hyppäyksenomaiseen nousuun. Tällainen tapahtuma on koettu maapallolla ainakin kerran, tutkijat kertovat.

Huolestuttavaa on myös, että tutkijoiden alustavien tutkimustulosten mukaan metaani vapautuu lähes kokonaisuudessaan ilmakehään. Tutkijat olivat aiemmin odottaneet, että suuri osa siitä imeytyisi meriveteen."
Nyt uutisoitu tutkimustulos on saman suuntainen kuin aikaisemmin saadut MIT:n tutkimustuloksetbrittiläis-saksalaisen tutkimusryhmän tulokset ja ruotsalais-venäläiset tulokset

Kuten Tukholman yliopiston professori Örjan Gustavsson sanoo, paniikkiin ei kuitenkaan ole mitään syytä.

Paniikki olisikin aika turhaa, koska keinot vaikuttaa asiaan ovat varsin vähäiset ja ne ovat pitkälti samoja kuin ilmastonmuutoksen hillinnässä ylipäätänsäkin.

Asia on sen verran vakava, että sen edessä pelkkien tutkijoiden huolestuminen ei enää riitä, sillä pahimmassa tapauksessa ongelma voi aiheuttaa poliittisen, taloudellisen ja yhteiskunnallisen yhteiskunnallisen murroksen, jollaista sivilisaatiomme ei ole kokenut.

Risto Isomäkeä lainaten voi sanoa, että
"Tästä ilmastonmuutoksesta saattaa tulla vielä aikamoinen spektaakkeli".
* * *

Yksi jatkoselvitysten aihe on kaiketikin tuo, miksi metaani ei imeydykään meriveteen, vaan näyttää vapautuvan kokonaisuudessaan ilmakehään. Epäilemättä yksi selvitettävä yhteys on se, mikä vaikutus ilman kasvaneella hiilidioksidipitoisuudella on tuohon prosessiin ja sillä, että merten kyky sitoa myös hiilidioksidia on rajallinen.

Päivän päätteeksi tästäkin yhteydestä saatetaan kuulla vielä huonoja uutisia.

2 kommenttia:

lepis kirjoitti...

Jos se sitten posahtas kerralla ja kunnolla, niin loppuis tää kittuutteelu. Maapallo voisi aloittaa puhtaalta pöydältä, kun ei oltaisi täällä sotkemassa.

Vaiheinen kirjoitti...

Ei luonto toivottavasti niin tee, vaikka tällainen liiapaisinilmiö ei olekaan mitenkään vieras ajatus.

Ihminen on sopeutuva olio, mutta ihan tähänkään se ei ehkä enää sopeudu.

Pelin henki on se, että ainakin 90 % meistä saa lähteä (eikä vain saa, vaan lähtee), jos mitään ei tehdä.

Puhtaalle pöydälle meillä ei ole enää asiaa (valitettavasi).