torstaina, syyskuuta 25, 2008

Aikapommi laukeaa?

Tämä saattaa olla vahvistuessaan erittäin huono uutinen.

Tutkijat ovat havainneet arktisilla merialueilla eli Itä-Siperian merellä ja Leptevinmerellä ensimmäisiä todisteita siitä, että metaani on vapautumassa merenpohjasta. Kyseessä on ensimmäiset todisteet siitä, että miljoonia tonneja 20 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu on vapautumassa ilmakehään.

Venäjän pohjoista rannikkoa pitkin seilanneet tutkijat ovat havainneet paikka paikoin jopa 100 kertaisia metaanin konsentraatioita verrattuna tausta-arvoihin. Viime päivinä on havaittu jopa merenpinnan vaahtoutumista ja metaanin nousua merestä kuplimalla. Tutkijat arvelevat merenalaisen ikiroudan sulavan ja päästävän näin metaanin vapautumaan.

Tutkijat arvelevat, että metaanin nopea vapautuminen on menneisyydessä aiheuttanut nopeita ilmastonmuutoksia, lämpötilan kohoamista ja eliölajien äkillisiä katoamisia.

* * *

Jos uutinen osoittautuu todeksi ja tulokset voidaan vahvistaa, tilanne on ilmastonmuutoksen osalta vielä pahempi kuin tähän asti on kuviteltu. Pahimmassa tapauksessa paljon pahempi ja asiat etenevät huonoon suuntaan selvästi nopeammin kuin on oletettu.

Nyt ei ole enää aika näperrellä ja viisastella jostain näennäisistä tempuista ja lyhytaikaisista taloudellisista intresseistä, vaan ryhtyä oikeasti toimeen kaikilla asiaan vaikuttavilla elämän osa-alueilla. Muussa tapauksessa joudumme toteamaan Risto Isomäen sanoin, että "kusessa ollaan".

* * *

Ilmasto- ja energiastrategiaa valmistelevalle Suomen hallitukselle tiedoksi, että jos tuo uutinen on paikkaansapitävä, niin niillä suunnitelluilla ydinvoimaloilla ei ole enää mitään merkitystä.

Ne valmistuisivat ihan liian myöhään, jos niillä nyt edes pystyttäisiin vaikuttamaan kokonaispäästöihin ensinkään.

* * *

Via The Butt Ugly Weblog

Lähde:

- The Independent

Lisäksi:
- boingboing
- WorldChanging
- IARC
- Methane Begins to Erupt From Arctic Permafrost


EDIT 26.9.2008 klo 7.00: Lisätty pari asiaan liittyvää linkkiä

4 kommenttia:

Pisarat kirjoitti...

No niin...

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Katsotaan nyt mitä tästä alkaa vai alkaako mitään. Ja jos tai ehkä kun alkaa, niin mitä johtopäätöksiä siitä sitten tehdään vai työnnetäänkö päätä yhä tiiviimmin pensaaseen.

Anonyymi kirjoitti...

Painajaista kerrakseen! Siis, ollakko vai eikö olla...

Vaiheinen kirjoitti...

...siinä pulma:
Jalompaa onko hengen kärsiä
Kaikk’ inhan onnen iskut sekä nuolet
Vai käydä miekkaan tuskain merta vastaan...


Noinhan se taitaa sattuvasti jatkua...

Tuohon perustavaa laatua olevan kysymykseen saamme kaiketi vastauksen jonkin ajan päästä, kunhan mittauksia tehdään lisää. Tieteen puolella kun yksi raportti ei vielä totuudeksi riitä. Siitä en tiedä milloin ja vaikuttaako asiaan esimerkiksi se, että arktisilla merialueilla olosuhteet ovat kääntymässä kohti talvea ja lämpötilat putoamassa tämän vuoden osalta.

Mutta kieltämättä tuo on yksi viime kuukausien pelottavimmista uutisista.