Turbulenssia, ei kiitos
On syytä toivoa, että ne ekonomistit ja kansainvälisen talouspolitiikan ammattilaiset, jotka ovat vakuutelleet ettei Yhdysvaltain asuntoluototuksesta liikkeelle lähtenyt pankkikriisi heijastu Eurooppaan tai Suomeen kovinkaan suoraan, ovat oikeassa. Sitä kannattaa toivoa ihan oikeasti.
Tänään nimittäin tuulee Yhdysvaltain pankkimaailmassa ja lujaa. Kunhan pörssit Yhdysvalloissa iltapäivällä avautuvat, on odotettavissa jotain hyvinkin jyrkkää ja suunta on alaspäin. Puhutaan jopa murroksesta, joka tapahtuu kerran sadassa vuodessa.
Taustalla ovat viikonlopun tapahtumat pankkimaailmassa. Yhdysvaltain neljänneksi suurin investointipankki Lehmann Brothers on konkurssin partaalla ja sen pelastusyritykset ovat epäonnistuneet. Pankki onkin hakemassa konkurssisuojaa.
Suurin pankki Bank of America joutui ostamaan toiseksi suurimman Merrill Lynchin. Vakuutusfirma AIG on kuilun partaalla.
Monien yhdysvaltalaisten pohdinnoissa on esillä kysymys siitä, miten esimerkiksi Morgan Stanley tai Goldman Sachs pärjäävät tässä tilanteessa ja tiesikö Bank Of America varsinaisesti mitä Merrill Lynchin ostaessaan sai? Lisäksi iso joukko suuria yrityksiä on liikkeellä etsimässä rahoitusta tai suojaa tulevalle turbulenssille.
Yhdysvaltain keskuspankin entinen pääjohtaja Alan Greenspan sanoi, että Yhdysvaltain hallituksella on edessään vaikeita päätöksiä sen yrittäessä välttää Lehmann Brothersin joutuminen konkurssiin. Hallitus ei halua rahoittaa hanketta, mutta ei ole osannut päättää mitä asian kanssa pitäisi tehdä.
Greenspan varoitteli myös muiden suurten pankkien joutuvan ongelmiin ja ettei hallituksen edes pitäisi yrittää pelastaa kaikkia. Hän arveli tilanteen jatkuvan epävakaana kunnes asuntojen hinnat ovat stabiloituneet Yhdysvalloissa. Se tapahtunee kenties joskus vuoden päästä.
Kokonaan toinen asia onkin se, miten tilanne vaikuttaa tulossa oleviin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin? Ja mitä vaalitilanne vaikuttaa talouteen?
Kansainvälisesti pankit ovat jo valmistelleet sadan miljardin hätäpakettia vaikeuksissa oleville rahoituslaitoksille rahoitusmarkkinoiden maailmanlaajuisen paniikin estämiseksi.
* * *
Miten sitten Euroopassa?
Euroopan komissio valmistelee meitä taantumaan kertoessaan, että Iso-Britannia, Saksa ja Espanja ovat taantuman tiellä tänä vuonna. Suomessa valtiovarainministeriö ja rahoituslaitokset ovat kilvan alentaneet kasvuennusteitaan viime aikoina.
Talouspuheet ovat synkenneet viime viikkoina aika merkittävästi ja toivoa sopii, että nyt kun olemme ensimmäistä kertaa kohtaamassa euroalueen jäsenenä tavallista taantumaa rajumpia kansainvälisen talouden aaltoja, siitä euroalueesta nyt on hyötyä.
Konkretiaa talousalamäelle tarjosi viime viikolla metsäteollisuus, joka aloitti rajut leikkaukset. Metsäteollisuuden leikkausten perimmäinen syy ei ole suhdanteissa tai kansainvälisessä pankkitoiminnassa, vaan ihan talouden rakenteiden muutoksessa. Ajoitukseen yleinen tilanne kenties on vaikuttanut.
* * *
Kuriositeetti sinänsä, mutta tämä asian pohdinta alkoi tässä blogissa jo yli vuosi sitten. Nähtäväksi jää oliko noilla pohdinnoilla mitään pohjaa.
* * *
Yksittäisellä kuluttajalla ei ole muuta tehtävissä kuin odottaa ja toivoa, mitä tuleman pitää.
Markkinavoimat ovat nyt koonneet voimansa ja myrsky on rantautumassa jossakin Atlantin rannikkolla. Pitäisikö näille hurrikaaneille antaa jokin nimi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti