keskiviikkona, syyskuuta 17, 2008

Toiseksi pienin jääpeite

Pohjoisen napa-alueen jääpeitteen vuotuinen minimi on käsillä eli sulamisaika on päättymässä. Nyt satelliittimittaukset osoittavat ettei uutta ennätystä pohjoisen napa-alueen jääpeitteen sulamisessa tänä vuonna tullut, vaan vuotuinen sulaminen jää toiseksi pienimmäksi satelliittimittausten aikakaudella.

Jääpeite on nyt 2,24 miljoonaa neliökilometriä vuosien 1979-2000 keskiarvon alapuolella.

Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos The National Snow and Ice Data Center (NSIDC) kertoo, että tämän vuoden sulamistulokset vahvistavat negatiivista trendiä jääpeitteen kesäkautisen sulamisen kehityksessä.

Viime vuoteen verrattuna sulamiskäyrä on ollut jossain määrin profiililtaan erilainen, joten muutokset ovat vielä jossain määrin mahdollisia. Jääpeite on tänä vuonna myös sulanut voimakkaammin eri paikoissa pohjoista napajääaluetta kuin viime vuonna.
Kartta Arktiksen sulamisesta
Joka tapauksessa pohjoisesta napajääalueesta on tulossa saari ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa.

Samaan aikaan Antarktiksen jääpeite on kasvanut. NASA:sta kerrotaan, että Etelämantereen talvijää on kasvanut 0,6 prosenttia vuosikymmenessä vuosina 1979-2006.

Selitys tälle saattaa löytyä ilmastonmuutoksen vaikutuksista tuuliin, merivirtoihin ja sademääriin.

Antarktista ympäröivän meren erittämä lämpö näyttää vähentyneen. Toinen mahdollinen selitysmalli on ilmaston lämpenemisen mukanaan tuomien sateiden määrän lisääntyminen alueella. Tuulet puhaltavat ilmaan kerääntynyttä kosteutta Antarktikselle ja sadevesi jäätyy suolaista merivettä helpommin, mikä kasvattaa jääpeitettä. Mannerta ympäröivät ilmavirrat ovat voimistuneet viimeaikoina.

Syytä juhlaan ei tässäkään tapauksessa vielä ole, sillä ilmastomallit ovat kuvanneet jo pitkään, että arkitilla alueilla sulaminen etenee nopeammin ja Etelämantereella tilanne säilyy vakaana pitempään. Lopulta ilmaston lämmetessä kehityksen suunta myös Antarktiksella kääntyy ja sulaminen alkaa.

Ted Maksym Britannian Antarktiksen tutkimuslaitokselta sanoo, että ”Useiden mallien mukaan käänne on pian käsillä.”


(Kuvassa vuotuinen sulamiskäyrä sekä satelliittikuvien perusteella tehty karttakuva arktisen alueen jääpeitteen sulamisesta. Kuvan lähde: NSIDC)

Ei kommentteja: