maanantaina, syyskuuta 22, 2008

GPS-spoofing

Taiteilijan näkemys GPS-satelliitistaPaikannukseen tarkoitetun GPS:n (Global Positioning System) merkitys on sekä kuluttajille, palveluille että teollisuudelle kasvanut koko ajan. Kuluttajilla GPS-laitteita on esimerkiksi autoissa, veneissä ja kännyköissä.

GPS:n toimintaidea perustuu yhdysvaltalaisten maata kiertävien satelliittien lähettämään signaaliin, josta sitten laitteet osaavat laskea tarkan paikan. Tätä paikkatietoa voidaan sitten käyttää hyväksi erilaisissa sovelluksissa vaikkapa lentokoneissa.

Mitä uhkakuvia se toisi tullessaan, jos tuota käyttäjien laitteisiin saapuvaa signaalia pystyttäisiin manipuloimaan?

Cornellin yliopiston tutkijat ovat esitelleet menetelmät tekaistujen signaalien toimittamiseksi laitteille. He haluavat kiinnittää huomiota siihen, että myös GPS voi olla haavoittuva järjestelmä ja että asialle kannattaisi tehdä jotain.

Idea GPS-spoofingista ei ole uusi, sillä Yhdysvaltojen hallitus on jo vuonna 2003 julkaissut raportin, jossa se yksilöi 7 vastatoimea tällaisten hyökkäysten varalle.

Nyt tutkijat sanovat etteivät vastatoimet pure heidän löytämien keinojen kohdalla. Tutkijat valmistivat vastaanottimen, joka oikein sijoitettuna pystyy lähettämään hyökkäyksen kohteena olevalle GPS-laitteelle tekaistun signaalin, jonka kohdelaite luulee oikeaksi.

* * *

Teknologia on kivaa ja teknologia on hyödyllistä. Teknologia on myös haavoittuvaa ja hyväksikäytettävää. Teknologia voi palvella hyvää, mutta myös pahaa.

Digitaalisen vallankumouksen aikana joudumme ilmeisesti tottumaan siihen ikuiseen kilpajuoksuun, mitä teknologian kehitys ja siinä esiintyvät heikkoudet tai väärinkäytön mahdollisuuksien ilmeneminen käyvät.

Ihminen ei saisi luottaa teknologiaan liikaa, vaan pitäisi osata myös epäillä havaitsemiaan syitä ja seurauksia. Tarvitsemmeko medialukutaidon lisäksi myös teknologian lukutaidon?

(Kuvassa taiteilijan näkemys GPS-satelliitista. Kuvan lähde: Wikimedia commons, NASA)

Ei kommentteja: