perjantaina, syyskuuta 05, 2008

Surkeita myymään

"Suomalaiset ovat surkeita myymään ympäristöosaamistaan, vaikka meillä olisi siihen loistavat edellytykset." (T&T, 5.9.2008)

Miksiköhän asia on noin?

Suomessa on ympäristöasioita vähätelty ja väistelty kohtalaisen pitkään. Vastuullista liiketoimintaa ei ole ajateltu kannattavana liiketoimintana, vaan pelkästään kulueränä.

Nyt tähän on jo tullut ja tulee muutos. Dinosaurukset, jotka yhä edelleen viittavat kintaalla esimerkiksi aidolle kierrätykselle ja raaka-aineiden tehokkaalle käytölle, ovat tulevaisuudessa yhä pahempien vaatimusten edessä. Ne yritykset, jotka ovat ottaneet ympäristöasiat riittävän varhaisessa vaiheessa tosissaan, ovat jo saaneet tai saavat merkittävän kilpailuedun.

On oikeastaan kummallista, ettei tätä asiaa ole ymmärretty korostaa koulutuksessa riittävästi.

2 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Täällä on tosiaan muutamassa yrityksessä tietoa, mutta koska täällä on aikoinaan esim. valittu väärä tapa kerätä jätteet kaatopaikoille - niin polttotekniikassa ollaan varmaan taas takapihalla. Nyt pitäisi jo olla systeemit selvillä miten jätteestä tehdään puhtaasti energiaa... Onko konsepti selvillä suomalaisille insseille, eipä taida olla.

Suomalaisilla on harmillisen usein tarve uskotella toisilleen olevansa kärkijoukoissa milloin missäkin, monasti ollaan kuitenkin vankasti siellä tieto- ja innovaatioyhteiskunnan takapihalla.

Harmi sinänsä, tuolla liikkuu isot rahat.

Moventakselle onnea! Kaverini tosin veikkaili että kohta on Jyväskylässä tarjolla suurta kirpputorihallia... ;D

Vaiheinen kirjoitti...

Vähän arvelen, että Jyväskylässä ei ihan heti kirpputoreja niihin halleihin pystytetä. Tosin, nähtäväksihän se tietysti jää.

Surullista tässä suomalaisten jälkeenjääneisyydessä on se, että nämä asiat eivät oikeasti ole mitenkään uusia. Asiasta on kirjoitettu vähintään pari vuosikymmentä maailmalla ja kaikenlaisen ympäristöteknologian liiketaloudellinen potentiaali on ollut maailmalla erinomaisen hyvin tiedossa.

Ongelmana on vain meille uskoteltu strategia, jonka mukaan pitää tehdä bulkkia, jotta voi pärjät. No nyt se bulkin teko on siirtynyt/siirtymässä Kiinaan ja ihmettely on vankkaa.

Teollisuusstrategia typeryydestä siinä on kyse.