Some day classic: Biko
Kuten arvoisa lukija huomaa, Vaiheisen Some day classic-sarjassa saatetaan esitellä taideteos silloin kun sellainen kaivautuu ylös muistojen ja muistin lokerikosta.
Tätä biisiä ja sen sanomaa emme saa unohtaa:
"You can blow out a candle, But you can't blow out a fire"
Peter Gabrielin Biko kertoo eteläafrikkalaisesta ihmisoikeusaktivistista, Steve Bikosta. Biko kuoli vankilassa 12.9.1977 poliisin pahoinpideltyä hänet kuulusteluissa. Biko tunnetaan työstään eteläafrikkalaisen rotuerottelupolitiikan eli apartheidin vastustamiseksi.
Biisi löytyy Gabrielin vuonna 1980 julkaistulta kolmannelta sooloalbumilta Peter Gabriel, joka tunnetaan myös nimellä Melt. Lisäksi kappale päättää vuonna 1983 julkaistun Plays Live -livealbumin. Kappale julkaistiin vuonna 1980 singlenä, joka nousi brittilistoilla sijaluvulle 38.
Gabriel lauloi kappaletta usein keikoillaan viimeisenä kappaleena jättäen usein lopulta vain rumpalin lavalle jatkamaan biisiä.
* * *
Progeyhtye Genesiksestä 1975 soolouralle lähtenyt Peter Gabriel teki lopullisen läpimurtonsa 1980-luvulla esimerkiksi sellaisten kappaleiden kuin Shock the Monkey, Solsbury Hill, Sledgehammer, Big Time ja Don't Give Up (duetto Kate Bushin kanssa) siivittämänä.
Ollessaan suosionsa huipulla Sledgehammer-biisin julkaisemisen jälkeen Peter Gabriel esiintyi myös Helsingin jäähallissa. Se keikka jäi mieleen monestakin syystä, kuten Gabrielin "stagedaivauksesta".
Gabriel on jatkanut levyttämistä ja keikkailua yhä edelleen 2000-luvulla ja toimii aktiivisesti myös ihmisoikeustyössä. Tässä kuussa Amnesty International myönsi hänelle Amnesty International 'Ambassador of Conscience Award' 2008-palkinnon.
* * *
Video on kuvattu kesäkuussa 1986 Amnesty Internationalin organisoimalta A Conspiracy of Hope-kiertueelta.
Amnestyn työ tuottaa myös tuloksia, vaikka ihmisoikeudet eivät kaikkialla ole kunniassaan.
* * *
Lisätietoja:
- Peter Gabrielin www-sivusto
- Peter Gabriel suomeksi Wikipediassa
- Peter Gabriel englanniksi Wikipediassa
(Videon lähde: YouTube)
6 kommenttia:
Steven Bico oli ansiokas mies. Niin oli Peter Gabrielkin tuodessaan hänen tarinansa tietoisuuteen populaarimusiikin keinoin.
Kyllä. Musiikilla ja kulttuurilla on joskus se voima, että esille saadaan pahoja yhteiskunnallisia epäkohtia. Ne toimivat tukena sille, että asioita saadaan korjattua ja parannettua.
Bikosta on myös tehty elokuva Huuto vapaudelle (Cry Freedom, 1987)
http://www.imdb.com/title/tt0092804/
Quote:
Judge: Why do you people call yourselves black? You look more brown than black.
Steve Biko: Why do you call yourselves white? You look more pink than white.
Heh. Sen siitä saa kun tekee typeriä kysymyksiä.
Totta. Tuon biisin varsinaisessa videossa käytetään kyseisen elokuvan materiaalia hyväksi.
Peter Gabriel on yksi minuun eniten vaikutuksen tehneistä artisteista ja tämä biisi on hieno niin musiikillisesti kuin sanomaltaan.
Rumpalina pitää kylläkin kommentoida että tämä on rumpalin painajainen. Kymmenen minuuttia täysin staattista ja etenkin hidasta komppia. Pienikin virhe kaataa koko homman ja noin paljaan kompin pitäminen on ehkä vaikeinta mitä voi joutua tekemään.
Gabriel teki aikanaan vaikutuksen ja se kestää. Hän on toki tehnyt paljon ihan viihteellistäkin musiikkia ja noussut suosioon, mutta hän eräs arvostettava piirre on siinä, että hän on myös ollut julkisesti jotain mieltä. Läheskään kaikki artistit eivät niin tee. Tai ainakaan samalla väkevyydellä miten tuossa Bikossa tehdään.
Meikäläisellä ei pysy rumpukapulat käsissä, mutta voin kuvitella, ettei tuo ole helppo biisi. Lähes koko biisin intensiteetti on siinä rumpujen varassa.
Lähetä kommentti