keskiviikkona, syyskuuta 10, 2008

Nettiuutinen

Amerikkalaisen United Airlines-lentoyhtiön kurssi sukelsi maanantaina pikavauhtia noin neljännekseen, kun netin kautta talousuutistoimistojen uutisvirtaan ilmestyi 6 vuotta vanha yhtiön konkurssiuhasta. Syöksyä edesauttoivat myös tietokoneohjelmat, jotka ostavat ja myyvät osakkeita automaattisesti muun muassa uutisten perusteella.

Koko homma lähti liikkeelle kun vuonna 2002 julkaistu uutinen ilmestyi jostain syystä Sun-Sentinelin suosituimpien talousuutisten listalle ja sitä kautta Google Newsiin, mistä se jatkoi sähköpostina United Airlinesiä koskevia uutisia tilanneille, kuten talousuutistoimistolle.

Kauppa yhtiön osakkeilla keskeytettiin ja yhtiö antoi tiedotteen, jonka mukaan kyseessä oli vanha uutinen ja että konkurssiuhka oli väistynyt jo vuonna 2006.

Siitä ei ole selvyyttä, oliko uutisessa päivämäärää vai ei.

* * *

Osataan sitä kämmätä näköjään suuressakin maailmassa. Jos uutisessa päivämäärä on matkan varrella ollut, niin jonkun on pitänyt olla lukutaidoton. Jos sitä taas ei ole ollut, niin sisällöntuottajan pitäisi katsoa peiliin.

Yksinkertainen asia, päivämäärä, puuttuu muuten nykyään eräiden suomalaistenkin organisaation tiedotteista tai sitten se on piilotettu niin hyvin, että pitää tietää mistä etsiä sitä.

Niiden, jotka lukevat tällaisia uutisia jakaakseen niistä pörssisuosituksia, luulisi omaavan sen verran perspektiiviä, että ymmärtävät edes epäillä uutisen todenperäisyyttä suhteessa ajankohtaan. Ihan puskista United Airlinesin kokoiset firmat kun konkurssiin eivät ole menossa.

Kokonaan toinen tarina onkin sitten automatiikka. Googlen järjestelmillä luulisi olevan mahdollisuuksia erottaa uusi uutisteksti vanhasta, vaikka sitä päivämäärää ei olisikaan. Ihan yksinkertaista se ei tietenkään ole, mutta mahdollista.

Päivämäärän kautta asia tietysti olisi helpompi, vaikka uutisten (tai muiden www-sivujen tai dokumenttien) kuvauksessa valitettavan harvoin hyödynnetään mahdollisuutta sijoittaa päivämäärä dokumentin meta-tietoihin.

Sitten on vielä jäljellä automaattisen osto- ja myyntiohjelmat, jotka niinikään eivät oivalla arvioida uutiset todellisuutta mitenkään.

Hankala sanoa kuinka moni menetti ja miten paljon käteistä kyseisessä "romahduksessa", mutta luulisi nyt yhden päivämäärän ja sen käsittelyyn liittyvän kysymykset saavan suunnittelijoissa ja softan toteuttajissa vauhtia. Moinen ketjureaktio voi pitää sisällään vieläkin suurempia taloudellisia ja toiminnallisia riskejä.

Ikinä ei pidä luottaa koneisiin liikaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vähän sama, mutta pienempänä ilmiönä kuin Bear Stearnsin kohdalla:

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Huhut+kaatoivat+amerikkalaisen+Bear+Stearns+-pankkiiriliikkeen/1135239239363

Vaiheinen kirjoitti...

Kas niin. Tietysti. Voihan asian nähdä niinkin, että haluttiin jonkun htiön kurssit vahvaan laskuun spekulanttien ja noiden shorttaajien rikastuttamiseksi. Tätä kaiketi tuossa UA:n tapauksessakin selvitetään.

Toisaalta tuossa ilmeisesti on ainakin osin sellainen ero siinä miten nuo uutiset ja juorut ovat syntyneet ja levinneet. Itseäni ainakin pelottaisi tuollaiset mekanismit, joissa totallisen virheellisen uutisen perusteella jotkut tietojärjestelmät alkavat tekemään kauppaa keskenään ja määrittelemään sitä kautta kurssia. Ja vieläpä jostain huitsunnevadasta lähteneen uutisen perusteella.