perjantaina, syyskuuta 12, 2008

"Se siistii, joka on sotkun aiheuttanut"

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) kävi puhumassa Energia-lehden seminaarissa ilmastopolitiikasta.

Hän puhui mm. siitä, miksi EU on pyrkinyt ilmastotalkoiden veturiksi. Viesti oli ytimekkään järkevä: "Se siistii, joka on sotkun aiheuttanut".

EU-maiden on kannettava vastuuta ilmakehän hiilidioksidipitoisuudesta, koska EU-maat ovat vahvasti asiaan viime vuosisatoina itse vaikuttaneet. Kehitysmaita on ihan turha maanitella mukaan, jos EU ei näytä esimerkkiä.

Lehtomäki totesi myös, että nyt olisi aika luopua ilmastotalkoisiin liitetystä "taakan" käsitteestä ja siirtyä "tekemisen iloon."

* * *

Juuri niin. Ministeri ansaitsee virtuaaliset ruusut siitä asenteesta, jolla hän asiaa lähestyy. Nyt on aika lopettaa turha jurputtaminen ja vetkuttelu sekä ryhtyä toimiin ainokaisen pallomme pelastamiseksi. Siitä seuraa paljon positiivista eri yhteiskunnan osa-aluelle.

Ilmastonmuutoksen hillintä on taloudessa osattava ottaa myös mahdollisuutena. Muutoskyvyttömien johtajien olisi aika joko oppia uusille tavoille tai annettava tilaa niille, jotka kykenevät johtamaan suurten murrosten yli.

Taloudessa on myös oltava realisti ja ymmärrettävä, että ilmastonmuutos muuttaa toimintaympäristöä ja voi hyvinkin olla, että jostain tuotannosta yksinkertaisesti on luovuttava. Teollisuuden on ymmärrettävä myös, että hinnat nousevat ja että meidän on vähennettävä kulutusta. Muuten on ihan sama miten tehokkaita teollisuusprosesseja milläkin eneregialla väännetään.

Joutavaa vetkuttelua ja hölmöilyä edustaa sellaiset kommentit, joiden mukaan "ilmastonmuutos on poliittinen päätös", joka "voi olla tosikin".

Meidän teollisuutemme ei oikein tunnu elävän tässä ajassa, vaan takertuu vanhoihin kaavoihin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ruusuja täältäkin Lehtomäelle!

Kävin keskiviikkona vilkaisemassa Ympräristötekniikka 08-messut, mutta ei siellä kyllä minkään sortin silmäänpistäviä uusia innovaatioita esitelty. Ainakaan mitä huomasin. Esitteitä tuli kuitenkin matkaan kassillinen ja loput tulee postissa ;) Seminaareihin en kerinnyt, en edes niihin minisellaisiin. Muuten oli kyllä hyvät messut. Tai ainakin paremmat kuin missä yleensä käyn :)

Vaiheinen kirjoitti...

Enpäs tuonne messuille ehtinyt. Maailmalla on ympäristötekniikkaa tai ympäristöystävällistä tekniikkaa riittävästi siihen, että pahimmat ongelmamme voidaan hoitaa. Teknologia ei siis oikeasti ole mikään ongelma ja selotukset siitä, että nyt ei voida ryhtyä tekemään radikaaleja muutoksia, koska teknolgiaa pitää jotenkin kehittää, ovat nekin pelkkiä selityksiä vanhan ja tuhoisan toiminnan jatkamisen puolesta.