tiistaina, syyskuuta 30, 2008

Ekoturismia

Whole Travel on uusi matkailupalvelu ekomatkustamisesta kiinnostuneille. Saitti on TechCrunchin mukaan avattu tänään.

Ekoturismi pyrkii minimoimaan kulttuurista, taloudellista ja ympäristöllistä vaikutusta matkakohteessaan ja samalla korostaa toiminnan kestävyyttä. Nykyisellään moni matkakohde mainostaa itseään vihreäksi, mutta kuinka matkailija voi reissua suunnitellessaan tietää haluamansa kohteen todellisesta vihreydestä?

Whole Travel pyrkii iskemään tähän saumaan. Palvelusta löytyy hotellien ja lentojen tietoja ja varauspalvelut kuten muistakin booking-palveluista. Sivusto pyrkii kuitenkin omien sanojensa mukaan auttamaan makustajaa pienentämään ekologista jalanjälkeään ja tukemaan paikallista sosioekonomista kasvua viemällä matkustajan kestävän kehityksen kohteisiin. Samalla palvelu pyrkii välttämään viherpesua ja varmistamaan kohteen kestävyyden omalla ranking-järjestelmällään.

Whole Travel arvioi kuitenkin hotellien hinnan ja tähtimäärän lisäksi myös kohteen ympäristöllisen, sosiaalisen ja kulttuurisen sekä taloudellisen vaikutuksen. Lisäksi arvostelussa on näkyvillä se kuinka hyvin kohteessa pyritään ohjaamaan matkustajaa kestäville tavoille.

Sivusto on vielä beta-vaiheessa ja sisältöjä on kohtalaisen rajallisesti. Moni kohteista on vielä arvioimatta. Sivusto tuntuu varsin selkeältä ja kunhan kohteita löytyy lisää, niin palvelu vain paranee. Hakutoiminnallisuudet saisivat olla hieman monipuolisemmat.

Sinänsä järjestelmässä ei ole mitään vallankumouksellista verrattuna muihin matkailusivustoihin, mutta se nostaa kestävän kehityksen yhdeksi mahdolliseksi kuluttajan valintaperusteeksi.

On ihan hyvä idea erotella kestävä liiketoiminta vähemmän kestävästä ja antaa kuluttajalle mahdollisuus valita oikeasti se parempi vaihtoehto.

Toivottavasti tällaisia konsepteja näemme lisää myös muilla liiketoiminnan osa-alueilla.

(Kuvassa rantakohde Ostiassa, Tiber-joen suulla. Kestävän kehityksen ranking ei ole tiedossa)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meiltäkin löytyi yksi kohde: Askan Erämajat Puolangalla. Mielenkiintoista.

Tässä olisi saumaa usealle eri yrityssektorille nostaa profiiliaan ekoluokituksella tai vastaavalla. Nihkeää tuntuu vielä olevan.

Vaiheinen kirjoitti...

No niinpäs onkin!

Tuo palvelu on avattu tänään beta-versiona, joten toivottavasti se lähtee saavuttamaan suosiota tuosta.

Noin se on. Ekoluokituksia vakavassa mielessä käyttöön myös muihin busineksiin.

Yksi ongelma tietysti on se, miten nuo rankingit ja reittaukset rakennetaan ja varmennetaan, mutta kun ne mekanismit saadaan kuntoon, asiasta on varmasti kestävälle liiketoiminnalle hyötyä.

Halo Efekti kirjoitti...

Joo, hiilivapaita lomia ja hiilivapaita ruoka-annoksia. Herätkää yrittäjät Suomessa ettei taas olla kohta takarivissä!

Vaiheinen kirjoitti...

On kieltämättä ollut hieman mysteeri miksi suomalaiset eivät ole ottaneet onkeensa näitä ideoita, vaikka kaikki mahdollisuudet siihen olisi ollut jo ikuisuus sitten. Miksi se muuten on niin, että Suomessa ei ryhdytä tekemään esimerkiksi vastaavia verkkopalveluita? Siksikö, että ajatellaan, "ettei se kannata" tai ettei koko asia tule mieleen?

Kannattaisi joskus kokeilla nk. hyvää karmaa...