sunnuntaina, syyskuuta 07, 2008

Outo malli

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) piirtelee päivän Helsingin Sanomissa pääkaupungin metropolialuetta useista keskuksista koostuvaksi puutarhakylien metropoliksi.

Piirtelyn taustalla varautuminen ilmastonmuutoksen hillintään ja se, että pääministeri ajatusta, että Helsingin seudulle voidaan rakentaa vain tiiviisti metro- tai juna-asemien ympärille. Hänen ratkaisunsa "hajakeskitetty" malli, jossa ihmiset asuisivat pienissä puutarhataajamissa, joissa työpaikat ja palvelut ovat lähellä kotia. Matkat Vanhasen mallissa kuljettaisiin sähköautolla ja busseilla.

Malli on outo. Siinä ilmeisesti oletetaan, että työpaikat liikkuisivat jonnekin pääkaupunkiseudun "puutarhataajamiin" nykyisistä sijainneistaan. Se on utopiaa. Liiketoiminnassa yritysten sijaintipaikka määräytyy monen tekijän summana.

Toinen kummallisuus on koko homman perustaminen autoilulle ja bussiliikenteelle. Se ei tue ilmastonmuutostavoitteita.

Pääministerin piirtelyn voi tietysti liittää lähestyvien kunnallisvaalien kampanjointiin ja uusmaalaisten äänestäjien nuoleskeluun, mutta ilmastonäpertelyksi pääministerin ideointi on menossa. Yhdyskuntarakenteen tiivistäminen pääkaupunkiseudulla on yksi keskeinen asia, jotta infrastruktuurin aiheuttamaa ympäristökuormaa saadaan vähennettyä. Espoon kaltaiset tilkkutäkkikaupungit vain pahentavat tilannetta.

Hajauttaminen pääministerin mallin mukaisesti vain lisäisi yhteiskunnallisen infrastruktuurin kustannuksia ja pahimmassa tapauksessa lisäisi ihmisten tarvetta liikkua paikasta toiseen.

Siinä pääministeri on oikeassa sanoessaan, ettei yhteiskunta voi pettää itseään sillä, että ilmastotavoitteet saavutetaan rakentamalla muutama rata pääkaupunkiseudulle. Ilmastotavoitteita ei tosiaan saavuteta millään yksittäisillä ratkaisuilla, vaan tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan määrätietoisen voimakkaita toimia kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Maaseutuideologian mukainen ideointi ei nyt siihen riitä.

Yhteiskunta ei voi pettää itseään myöskään siinä, että se rakentaisi jotain "hajakeskitettyjä" malleja. Kakkua kun ei voi syödä ja säästää samaan aikaan.

* * *

Asiasta ovat kirjoittaneet mm. SchizoBlog, pala maailmaani, Kulutusjuhla, Kimppakiva, My Typo ja hukkajukka.

2 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Näin kyseisen jutun Hesarissa, mutta jäi lukeminen kesken. Mieleeni vain jäi, että Vanhasen mielestä omakotitaloasuminen olisi se ihanne.

Jäin sitä ihan miettimään, että milläs tänne pk-seudulle saataisiin KOHTUUhintaisia omakotitaloja samaan aikaan, kun asuntopula muutenkin vaivaa?!

Kieltämättä nuo Vanhasen ajatukset kuulostava aika idealistisilta, vaan eivät kovin paljon mietityiltä.

Vaiheinen kirjoitti...

Omakotitaloasuminen olisi tietysti jonkinlainen ihanne, vaikka ei kaikille. Suurempaa kaupunkia, kuten esimerkiksi pääkaupunkia metropolialueineen ei ole mitään järkeä ryhtyä rakentamaan omakotitaloasumisen varaan, vaan selvästi tiiviimpään yhdyskuntarakenteeseen. Hajautetuilla malleilla tuppaa olemaan sellainen ikävä piirre, että ne maksavat. Kuten esimerkiksi kunnallistekniikan vetäminen omakotitaloalueelle.

Lisäksi on niin, että pääkaupunkiseudulla rakentamatonta ja rakentamiskelpoista maata ei ole yllinkyllin, joten siitäkään syystä ajatellen ei ole mitäänjärkeä lähteä esimerkiksi Helsingissä rakentelemaan mitään omakotitaloalueita. Kun niitä asuntoja ei liikaa ole, niin se maakin kannattaa käyttää tehokkaasti.

Vanhasen ajatukset ovat romanttisen idealistisia,mutta eivät tästä ajasta.