sunnuntaina, tammikuuta 24, 2010

Some day classic: J'attendrai

Seuraavan kitaristin syntymästä tuli eilen kuluneeksi 100 vuotta.

Django Reinhardt (oikealta etunimeltään Jean) syntyi 23.1.1910 Belgiassa ja kuoli 16.5.1953 Ranskassa. Hän oli ensimmäisiä tunnetuksi tulleita eurooppalaisia jazzmuusikoita yhdessä ranskalaisen viulistin Stéphane Grappellin kanssa.

Reinhardt ja Grappelli perustivat vuonna 1934 Ranskassa yhteisen yhtyeen Quintette du Hot Club de France, joka voimi aktiivisesti aina vuoteen 1948 asti. Yhtye tuli tunnetuksi mustalaisjazzksi kutsutusta tyylistään, jonka kehittäjänä nimenomaan Reinhardtia pidetään.

Reinhardtin tunnetuimpina sävellyksinä pidetään sellaisia jazzstandardin asemaan kohonneita kipaleita kuin Minor Swing, Belleville, Djangology, Swing '42 ja Nuages.

Lista kitaristeista, joille Reinhardt on ollut esikuva, on pitkä. Kunnioitustaan ovat osoittaneet esimerkiksi sellaiset kevyen musiikin suurnimet kuin Carlos Santana, B.B. King, Jerry Garcia, Tony Iommi, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Mark Knopfler, Les Paul, Jeff Beck, Robert Fripp ja niin edelleen.

Videolla on kappale J'attendrai, joka on italailaista alkuperää. Alunperin se sävellettiin nimellä Tornerai Dino Olivierin toimesta vuonna 1933. Italialaiset sanat teki Nino Rastelli. Ranskaksi sanat kirjoitti Louis Potérat ja kappaleen levytti ensimmäisenä ranskaksi Rina Ketty vuonna 1938.

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

Sunnuntaiklassikot löytyvät Lepikseltä.

  14 kommenttia:

  Viides rooli kirjoitti...

  Vaude, olipa hieno ja tyylikäs biisi & video, täynnä vanhan ajan charmia. Ja kiitos jälleen kaikesta infosta - sinä se jaksat toimia meidän sunnuntaibloggaajien valistajana. :)

  SusuPetal kirjoitti...

  Django oli uskomaton muusikko, kun vielä ottaa huomioon vasemman käden vauriot.
  Video oli niin chic!

  Hirlii kirjoitti...

  Tyylikäs. Hieno, mahdottoman ihana !

  Eleanor Vatsa kirjoitti...

  Jep, yhdyn edellisiin; tyylikäs, hieno, chic! Tämä on tuttu ja nähty.

  Vaiheinen kirjoitti...

  Viides rooli,
  Jep. Tyylihän tuossa riittää. Ja kiitos kiitos, noiden infojen kaivaminen on osa oppimisprosessia:-)

  SusuPetal,
  Niinpä. Taituruutta ja otetta tuossa riittää.

  Hirlii,
  Se on. :-)

  Eleanor Vatsa,
  Totta. Hyvä tunnelma tuossa vedossa minusta.

  Eleanor Vatsa kirjoitti...

  The Triplets of Belleville-animaatioelokuvassa on muuten djangoreinhardtmainen hahmo, ja musiikkikin kuulostaa samanlaiselta:

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Triplets_of_Belleville

  Tiedätkö elokuvan?

  Tuima kirjoitti...

  Ja Vaiheisen klassikkogrammari soittaa tänä sunnuntaina yhtä lempikappalettani! Rina kettyn tulkinta on ehkä suosikkini, Tino Rossi yhtälailla. Tästä Reinhardtin ja Grappelin tulkinnasta pidän myös erittäin paljon. Olen tuubissa katsonut tämän videon monta kertaa ja aina se on hyvä! Kiitos tästä, loistovalinta!

  Vaiheinen kirjoitti...

  Eleanor V,
  Kappas vaan. Tuo on mennyt hieman ohi,mutta pitääkin tutustua tuohon. Joo, näkyy olevan tuollainen hahmo joukossa:-)

  Tuima,
  Olkaapas hyvä vaan. Tuo on hieno kappale kaikkinensa. Sellaisia videoita, joissa Reinhardt esiintyy livenä ei näyttäisi verkossa kovinkaan monia olevan...

  lepis kirjoitti...

  No huh huh! Sulaa nautintoa! Thanks :)

  timbut kirjoitti...

  Niin tyylikästä ettei sanotuksi saa. Onneksi jo moneen kertaan todettu kommenteissa. Aavikoltakin kiitokset valistuksesta ja valjastuksesta. Reinhardt, ooh! Ehkä pöllyttynyttä Grappelia saattais' löytyä timbujenkin nurkista, jos oikein koirut kaivelis.

  Timo kirjoitti...

  Taas opin paljon, aika mukavaa kuunneltavaa vaikkei levyä kyllä tulisikaan hankittua. :-)

  Vaiheinen kirjoitti...

  lepis,
  No huh. Olkaapa hyvä vaan:-)

  timbut,
  On se eritoten tyylikästä ja kaikki nämä vuodet kestänyttä. Siinä ovat herrat, jotka avasivat polkua nykypäivän eurooppalaisille tekijöille.

  Timo,
  Sepä se tämän netin riemu osaltaan on, että ei tarvitse omistaa tutustuakseen johonkin. Valitettavasti vain joillekin se ei kelpaa, vaan haluavat rajoittaa tätä tiedollista tutkimusmatkailuamme... tai siis peräti estää sen.

  Taru kirjoitti...

  Mukavan pehmeää musaa, sopii myös nuhasta tukkoisena olevalle!

  Vaiheinen kirjoitti...

  Paranemisia. Kyllä kunnon musasta saattaa olla apu myös nuhaan... :-)