Some day classic: Starlit
Jatketaan edelleen klassikoidenvenyttelykierrosta, joka aloitettiin Ruotsista ja jatkui ensin Viroon ja sieltä Islantiin. Sieltä toki pääsee moneen suuntaan, mutta mennään nyt Norjaan, josta löytyy jotain muutakin positiivisesti kummallista kuin hassun muotoinen rannikko:
Terje Isungset on norjalainen muusikko, multi-istrumentalisti ja säveltäjä. Hän on myös jäämusiikin pioneeri. Siis musiikin, jossa soittimet tehdään jäästä.
Isungset kertoo The Guardianin haastattelussa, että soittimet eivät kuulu hänelle, vaan luonnolle. Osa jäämusiikin ideaa on siinä, että etsitään sopivaa jäätä, rakennetaan soittimet, järjestetään konsertti ja palautetaan soittimet takaisin luontoon.
Terje Isungset on levyttänyt lähinnä skandinaaviseen musiikkiperinteeseen tai jazziin perustuvaa musiikkiaan vuodesta 1997 alkaen ja viimeisin albumi Winter Songs on ilmestynyt tätä vuonna.
Video on kuvattu Italiassa vuoden 2010 alkupuolella pidetyillä festivaaleilla. Videolla esiintyvät Sungsetin lisäksi laulaja Lena Nymark ja jääharppua soittava Sidsel Walstad. Videolla esitettävä biisi on nimeltään Starlit Isungsetin albumilta Hibernation vuodelta 2009.
Jäämusiikin festivaalit järjestetään myös Norjassa.
Videon lähde: YouTube.
Lähteitä ja lisätietoja:
15 kommenttia:
Isungsetin levy taitaa miehen levyhyllystä löytyäkin. Pidin tämän kappaleen alkupuolesta.
Mitäs seuraavaksi? Soivia kiviä? Ron Sunsinger ja Michael Stearns ovat käyttäneet niitä. Singing Stones on hieno levy.
Ei lainkaan hyytävää musiikkia...;) - Isungset kuullostaa sellaiselta johon haluankin tutustua lähemmin. Olen ollut kerran kuuntelemassa ääniteosta (musiikkia) joka syntyi arjen esineistä. Sitä ei tietääkseni ole levytetty, mutta osoitti sen että mikä tahansa kelpaa soittimeksi. Kaikki soi kun sen osaa.
Kiitoksia! Tämä oli hienoa kuultavaa. Angelin tytöt tuli alussa mieleen.
Vitsit, nämä sinun valintasi ovat kyllä mainioita löytöjä.
Minulle Isunget oli uusi tuttavuus, joka muistutti - jälleen kerran - että musiikki on luonnontuote. :)
Ovelaa, rauhallista ja täysin uutta mulle. Soittimetkin oli hienon näköiset.
Kiehtovaa. Musiikista en niin hirveästi innostunut, vähän liian taidetta minun makuuni, mutta tapa millä musiikki tehtiin on upeaa.
Tuima,
Aivan. Mitähän sitten? Täytyykin tutustua tuohon kivimusaan. Maailmasta löytyy vähän kaikenlaisia ääniä, joihin on syytä tutustua.
Hirliin,
Kannattaa tutustua. Mielenkiintoinen kaveri. Sinänsä mikä tahansa, mistä lähtee ääni, kelpaa soittimeksi. Niin se näköjään on.
Kari,
Olkaapa hyvä vaan:-) Pidän itsekin tuon hienosyisestä kauneudesta ja tuosta skandinaavisten tuntureiden fiiliksestä.
Viides rooli,
Kiitos. Katsotaan nyt mitä seuraavaksi keksitään. Maailma on täynnä kaikenlaista ovelaa. Musiikki on luonnontuote ja tuulikin on hyvä biisi, jos sen oikein kuulee.
Timo,
Ovelaahan tuo ja aika kiinnostavan näköisivä virityksiä nuo soittimet.
SusuPetal,
Tuo ei ole ehkä ihan helpointa, mutta hyvinkin kiinnostavaa.
Mielenkiintoista musiikkia;kiitos tästä esittelystä.
Jep. Tuo on aika mielenkiintoista ja jäästä lähtee aika sävyistä soundit:-) Eipä kestä, ole hyvä vaan:-)
Tuollaisille festareille en ainakaan mene! Liian koleeta. Hampaathan siinä kalisisi ja veisi soundin. Vai sekö se tuossa biisisissäkin kalisi... ;)
Juuri niin. Erittäin koleeta, niin cool! Heh... voihan olla, että siinä hampaatki ovat soittimina. Tosin videon perusteella muusikot ovat keskimäärin hyvin varustautuneita näihin keikkoihin.
Jotenkin pidän Norjalaisesta musiikista, tämäkin oli hieno, ja ehkä paras euroviisu koskaan on tullut Norjasta Secret Garden "Nocturne"
Norjalaisessa meiningissä on jotain ideaa tai ainakin näyttää olevan. Se ei ole ihan sitä samaa valtavirtaa kuin ruotsalainen herkästi on. Mainitsemasi Nocturne on oikeasti ihan hyvä biisi.
Huips, vaikea edes käsittää, että kaikki soittimet on tehty jäästä. Mutta erittäin kiehtovat äänethän niistä lähtevät! Norjalaisen luonnon raikkautta. Mystistäkin. Juu, ehdottomasti kaunista : )
Niinpä. Minuakin hieman hämmästytti, miten hyvin esimerkiksi nuo jääpalikat saa soimaan. Tuossa The Guardianin videohaastattelussa se näkyy valaisevasti miten ne hiotaan oikeaan kokoonsa ja sitten niistä tulee soittimia.
Lähetä kommentti