Hejssan FRA!
Ruotsissakaan kaikki eivät pidä laillistetusta vakoilusta, johon on siellä FRA:lle (Försvarets radioanstalt) on annettu lupa. FRA saa vakoilla kaikkea Ruotsin rajat ylittävää tietoliikennettä eli esimerkiksi valtaosaa suomalaisesta ulkomaan tietoliikenteestä.
Hej FRA.se-kampanjassa kehoitetaan pistämään esimerkiksi tavallisen ja salaamattoman sähkäöpostin signatureen FRA:n mielenkiintoa herättäviä "vaarallisia" sanoja. Näin saadaan FRA pidettyä kiireisenä.
Idea on myös se, että samalla FRA:lle kerrotaan esimerkiksi siitä, että tuskin tällä vakoilulla estetään yhtään terroritekoa, sillä terroristit osaavat suojata tietoliikenteensä kryptaamalla viestit.
Koska FRA kuuntelee myös tarvittaessa puhelinliikennettä tai tekstiviestejä, voi FRA:ta muistaa esimerkiksi omaan puhelinvastaajaan nauhoitetulla viestillä.
Idean kunniaksi pistetään tuohon sivupalkkiin kamppiksesta kertova nappula joksikin aikaa roikkumaan.
Niin. Tämänkin blogin päivitykset menevät ennen niiden julkaisemista luonnosten tallennusvaiheessa FRA:n ulottuville. Lähetetään siis FRA:lle vähän terveisiä:
Hej FRA!Tässä blogissa aiemmin tästä aiheesta kirjoitetut stoorit löytyvät FRA-tunnisteen alta.
Det finns ingen anledning att läsa mitt mail. Jag har ingenting att göra med Mujahedin-e Khalq, al-Jihad eller Hamas. Jag har aldrig gjort Salat eller tillverkat en bilbomb, jag vet knappt ens vad Al-Fattah betyder. Men tack för visat intresse!
PS. Terroristattacker kommer knappast att planeras över okrypterade mail. Sabba FRA-lagen på www.hejfra.se
7 kommenttia:
Mulla on tuo Hej.fra - nappi blogissa. Suunnittelin että laittaisin tuon avainsanatekstin allekirjoitukseksi joka viestiin, mutta sitten hylkäsin sen ajatuksen :D
Kas joo:-)
Voihan tuota aika luovasti soveltaa.
Joka kerta kun tämän blogin etusivua (siis nyt) tai tuota itse juttua Suomesta luetaan, niin tuo teksti napsahtaa FRA:n haaviin (jos eivät jätä sitä automaagisesti sikseen) :-)
Jos teksti on määrämuotoinen tai aina tietyn sisältöinen, se lienee melko helppo FRA:n ohjelmoida ohitettavaksi. Kannattaa siis varioida.
Lisäksi perstuntumalta kuvittelisin, että FRA-vakoilulain taustalla on pikemminkin kuin islamistinen terrorismi, esimerkiksi Venäjälle ja ehkä Suomeenkin kohdistuva teollisuus- ja sotilasvakoilu. Tai mistäs sitä tietää.
Totta. Varioiminen noiden kanssa kannattaa, koska vakiotekstin suodattaminen pois hälytyksistä on helppoa kuin mikä.
Voihan olla, että tuolla FRA-toiminnalla on myös kansainvälispoliittisia vaikuttimia, mihin viittaa esimerkiksi ulkoministeri Carl Bildtin aiemmat lausunnot siitä, että Ruorti saattaa myydä saamiaan tiedustelutietoja eteenpäin.
Kenelle ja millä hinnalla, sitä hän tietenkään ei kertonut.
Muistelen jostain lukeneeni, että esimerkiksi USA:lla ja UK:lla on kaiketi sellainen järjestely (Echeloniin liittyen?), että kun maat eivät lakiensa mukaan voi kuunnella omia kansalaisiaan niin holtittomasti kuin muukalaisia, niin maat panevat toistensa tiedusteluorganisaatiot kuuntelemaan ja sitten vaihtavat tietoja.
En ihmettelisi, jos Suomen ja Ruotsin välillä olisi jotain samantapaista vispilänkauppaa. Ja kyllä, kertoo Yle: "Rikosylikomisario Kari Tolvanen vahvistaa Aftonbladet -lehdelle, että FRA avusti Suomen poliisia tietoliikenteen salakuuntelussa. FRA:n ylijohtaja puolestaan on ennättänyt kiistää Radiovalvontatiedustelun olleen mukana selvittämässä sieppausta."
Tuo lausunto panee minusta aika kyseenalaiseen valoon sen, mitä Lindén sanoo myöhemmin Taloussanomille: "Onko Suomella mahdollisuuksia saada Ruotsilta FRA-tiedustelulla saatuja tietoja, ministeri Lindén?
– Ei. Laissa on määritelty tarkkaan, kenellä on oikeus saada (noita) tietoja."
Minusta tuossa olisi töitä jollekin tutkivalle journalistille, mutta aika hiljaa media on tästä enimmäkseen ollut.
No, piti nyt sitte ittekkin kirjoittaa vielä aiheesta.
Jep. Tiettävästi turvallisuusviranomaiset ja erilaiset vakoiluorganisaatiot vaihtavat tietoja keskenään.
Aika liukkailla jäillä liikutaan silloin, jos suomalainen viranomainen käyttää tietoja, jotka on saatu ulkomailta siten, että Suomen kansalaisia on vakoiltu. Suomalainen viranomainen ei kaiketi itse syyllisty vakoiluun, mutta hyötyy siitäja joka tapauksessa kaikenlaiset tietosuojaperiaatteet rapisevat kohti roskakoria.
Tutkivalle journalismille tosiaan olisi tässä töitä.
Lähetä kommentti