Päivän "taistelu"
Näköjään tästä asiasta on näillä palstoilla murjotettu aikaisemminkin eli noin vuosi sitten. Murjotetaan uudestaan.
Mediaan on pesiytynyt kummallinen tapa liittää käsite "taistelu" melkein mihin tahansa yhteyteen.
Päivän uutiset osaavat kertoa, että "pihvinpaistajan paikastakin saa nyt taistella". Kuulostaa vaaralliselta. Puukkohippaa harjoittaenko niitä työpaikkoja nykyään ratkotaan?
Katsotaanpa hieman taistelujen laajuutta eli tehdään epätieteelliset Googlen site-haut sekä hs.fi:n että yle.fi:n verkkopalveluihin.
Hakusanalla "taistelu" tuloksia hs.fi:stä noin 5430 kpl ja yle.fi:stä noin 19500 kpl. Hakusanalla "taistella" tuloksia hs.fi:stä noin 3190 kpl ja yle.fi:stä noin 4630 kpl. Mistä näitä taisteluita oikein tulee?
Vertailun vuoksi. Hakusanalla "kamppailla" löytyy hs.fi:stä noin 938 ja yle.fi:stä noin 761 osumaa. Hakusanalla "kilpailla" hs.fi:stä noin 2510 ja yle.fi:stä noin 4210 osumaa.
(Samaa epätieteellistä tarkastelua harjoittaen Vaiheinen esiintyy samalla logiikalla Googlessa siten, että hakusanalla "taistella" 2 osumaa, "kilpailla" 1 osuma ja "kamppailla" 3 osumaa. Tämä siis ennen tätä postausta. Muutenkin em. numerot muuttuvat ajan virrassa, joten ei kannata ihmetellä, jos linkit antavat erilaisia numeroita.)
Mikä se "taistelu" sitten on? Wikipedia kertoo, että
"Taistelu on sodankäyntiin liittyvä kamppailu kahden tai useamman osapuolen välillä. Osapuolet pyrkivät kukistamaan toisensa. Taisteluita käydään yleensä sodan aikana ja ne tapahtuvat rajatulla alueella, rajattuna aikana ja niihin sisältyy rajatusti toimintaa; vastarinta, kapina ja sissisota eivät ole taisteluja tässä mielessä. Taistelun suunnittelu on taktiikkaa, kun taas sodan suunnittelu on strategiaa."Mitenköhän pihvinpaistajat tuohon enää oikeasti liittyvät?
Aivan kuin "kilpailu" työpaikasta ei enää riitä, vaan täytyy ottaa käyttöön järeämmät aseet. Mitähän ne nyt sitten voisivat olla, kun työnantaja kuitenkin päättää kenet palkataan eivätkä paikasta kilpailevat henkilöt yleensä edes tiedä toisistaan (jotta voisivat sitten päästä "taistelemaan")?
Joko toimituksissa on tarvetta saada aikaiseksi ylisanoilla kiinnostavuutta juttuihin tai nykyinen viestintäilmapiiri on vain sellainen, että sen täytyy luoda mielikuvia yhteiskunnasta, joka olisi ikäänkuin sotatilassa kaikissa sen kerroksista yksilöistä kokonaisiin valtioihin tai peräti ilmiöihin asti.
Media on tietoyhteiskunnan taistelujen tanner.
4 kommenttia:
No heh. Aivan kuin tämä maailman meno ei olisi liian raakaa muutenkin. Ylisanaojen turha viljely saattaa aiheuttaa turhaa ahdistusta, jopa pihvinpaistajissa.
Järkyttävintä asiassa on minusta se että tämä yhteiskunta, Suomi ja globaalit ympyrät, vaatisi meiltä kamppailemista ja taistelua saavuttaaksemme edes sen pihvinkääntäjän tai siivoojan paikan. Pitäisi "lyödä muut laudalta" työhaastattelussa ja "kiriä rinnanmitalla voittajaksi" kovilla työmarkkinoilla - ettet leimaudu luuseriksi.
lepis,
Maailman menohan on jo mennyt turhan raadolliseksi, joten millä muulla media sitä enää kuvaisi. "Taistelu" on tavallaan äärimmäinen termi kuvaamaan ihmisten välisiä suhteitä.
Halo Aiko Efekti,
totta sinänsä. Median kielenkäytön mukaan meidän yätyy "taistella", so. käydä sotaa, jotta saamme edes minimaalisen paikan yhteiskunnassa. Sen mielikuvan luomiseksiko media näitä ideoitaan rakentelee. Missä on median kantaaottavuus? Missä on keskituloisten toimittajien solidaarisuus? Ymämrrän, että Sanoma-konserinin freelancereiden täytyy oikeasti tapella, saadakseen ede vähän oikeuksia talossa, mutta onko taistelu (johon ei löydy rintamia mäkkärin pihvinkääntäjien puolesta) se terminologia, jota yhteiskuntaan yleisesti halutaan viljellä vai kuinka paljon se on jo totta? En näe aseistettuja joukkoja kaduilla.
Ja FRA:lle terveisiä: Jag har ingenting att göra med Federazione Anarchica Informale, FARC eller Al-Aqsa-martyrerna. Jag har aldrig gjort Shahada eller tillverkat en sprängladdning, jag vet knappt ens vad fatwah betyder. Men tack för visat intresse!
Nej för molotov-cocktail också.
:-)
;D Hej Fra - jag inte heller! :D
Lähetä kommentti