maanantaina, huhtikuuta 27, 2009

EU pettänyt omia lupauksiaan

Climatico kirjoittaa EU:n toimista, joihin EU-maat sitoutuivat Bonnissa vuonna 2001. Kokouksessa luvattiin muunmuassa kehitysmaille noin 400 miljoonan dollari vuotuinen rahoitus ilmastonmuutoksen hillintään liittyviin toimenpiteisiin.

Institute for European Environmental Policy (IEEP) kertoo kuitenki raportissaan, ettei asiasta oikein ole tietoa. Järjestö on havainnut, että rahoituksen läpinäkyvyys on sen verran vajavaista, ettei osapuolten todellista rahankäyttöä voi selvittää. Lisäksi asiasta saatavan tiedon rajallisuus viestii siitä, etteivät EU-maat ole todellisuudessa antaneet lupaamaansa rahoitusta sovitulla tasolla.

Muutenkin Climaticon jutun perusteella näyttää siltä, että EU on rakennellut tästä ilmastorahoituksesta varsinaisen rahastojen viidakon, josta ei tavallinen eurokansalainen saa mitään tolkkua, eikä siitä näytä saavan asiaan laajemmin vihkiytyneetkään.

Kööpenhaminassa joulukuussa sovittavassa ilmastosopimuksessa ei enää ole kyse muutamasta sadasta miljoonasta dollarista kehitysmaille, vaan selvästi suuremmasta avuntarpeesta.

Mikäli EU aikoo pitää jonkinlaisen johtoaseman ilmastoasioissa, on se toiminnan rahoitusasioissa ja muuten muututtava. Tarvitaan lisää läpinäkyvyyttä, selkeitä sitoumuksia ja päättäväistä politiikkaa, joka on tavoitetasoltaan riittävää.

EU:lla on paljon petrattavaa ennen joulukuun Kööpenhaminan kokousta.

Ei kommentteja: