maanantaina, huhtikuuta 20, 2009

Some day classic: Mehr Davon

Kun mikään ei riitä, vaan pitää saada lisää, lisää, lisää...

Mehr Davon on saksalaisen Die Toten Hosen-yhtyeen kappale vuodelta 1992. Biisin sanoma viittaa siihen, miten alussa on vain vähän, mutta kun saa lisää, niin on vain saatava lisää ja nopeammin kunnes koetellaan moraalin ja tolkun rajoja. Lopun kertosäkeessä vaaditaan lisää valtaa, rahaa, kunniaa, mainetta, vauhtia, vihaa, seksiä.

Kappaletta ei alunperin julkaistu singlenä lainkaan, vaan se on mukana yhtyeen vuoden 1992 menstysalbumilla Ein kleines bisschen Horrorschau (vapaasti suomennettuna "Hieman kauhunäytelmää") . Albumi on saanut innoituksensa Anthony Burgessin romaaniin perustuvasta Stanley Kubrikin elokuvasta Kellopeliappelsiini.

Kappaleesta tuli kuitenkin sen verran suosittu, että se lopulta päätettiin julkaista myös omana singlenään.

Mehr Davon löytyy myös vuonna 1996 julkaistulta livealbumilta Im Auftrag des Herrn... - Die Toten Hosen Live.

Die Toten Hosen lasketaan saksalaisiin punkbändeihin. Yhtyeen ura alkoi vuonna 1982 ja toiminta jatkuu yhä edelleen. Viimeisin levytys on kuluvana vuonna julkaistu La hermandad - en el principio fue el ruido. Yhtye on julkaissut tähän päivään mennessä yhteensä 22 albumia.

Yhteen nimi (suomeksi"kuolleet housut") on myös saksankielinen ilmaisu ja tarkoittaa suunnilleen impotenttia, elotonta, tylsää tai sitä, ettei tapahdu mitään.

Yhtyeen ohjelmistoon on kuulunut huumoripoppia ja muta kevyempää, mutta 1980-luvun lopulta alkaen myös poliittisia ja sosiaalisia aiheita, kuten rasismia. Muutenkin yhtye on ollut aktiivinen myös yhteiskunnallisissa kysymyksissä osallistuen esimerkiksi ydinvoiman vastaiseen liikkeeseen.

Saksassa Die Toten Hosen on ollut erittäin suosittu ja yhtye on vuosien varrella pyörittänyt omaa televisio-ohjelmaa ja esiintynyt myös erilaisissa ulkomusiikillisissa yhteyksissä. Die Toten Hosen on myös tunnetuimpia saksaksi esiintyviä yhtyeitä maailmassa. Kilpailijaksi tässä mielessä voi laskea lähinnä Rammstein tai viime viikolla Some day classic-sarjassa esillä olleen Die Ärzten.

Yhtye on joutunut maistamaan myös suosion varjopuolia. Vuonna 1997 heinäkuussa yhtye juhli tuhanetta keikkaansa 60 000 hegen yleisön edessä Düsseldorfer Rheinstadionilla Düsseldorfissa ja konsertin aikana hollantilainen tyttö, Rieke Lax, puristui kuoliaaksi väkijoukossa.

Yhtye lopetti soittamisen välittömästi, mutta jatkoi keikan loppuun paikallisen palokunnan kehotuksesta, jotta paniikin syntyminen voitaisiin välttää.

Yhtye kuitenkin peruutti kaikki loppuvuoden konsertit eikä esiintynyt stadioneilla kahteen vuoteen. Yhtye levytti myös kappaleen Alles ist eins (kaikki on yksi) konsertissa kuolleen tytön muistoksi.

Yhtyeen kokoonpano on vuosien varrella vaihtunut maltillisesti ja nykyisessä kokoonpanossa esiintyvät laulaja Campino (Andreas Frege), kitaristi Kuddel (Andreas von Holst), rumpali Vom (Stephen 'Vom' Ritchie), basisti Andi (Andreas Meurer) ja kitaristi Breiti (Michael Breitkopf).

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Odotin taas jotain siansaksaa, mutta tämähän olikin kelpo yllätys! Hyvä meno, nimestään huolimatta ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Vai vielä siansaksaa, äläs nyt :-)

Hyvä menohan tuossa ja aika ovela intensiteetti. Nimestään huolimatta kelpo rockveto.