perjantaina, huhtikuuta 17, 2009

Miekkari ja mätää

Talouskriisin aikoina katseet kohdistuvat lyhyen aikavälin ratkaisuihin, vaikka päätöksillä voi olla hyvinkin pitkävaikutteisia vaikutuksia. Lähes huikeaa nykyisen talouskriisin sumutusta ovat puheet, joiden mukaan uusilla ydinvoimalapäätöksillä olisi nykyisen laman kannalta jotain merkitystä.

Pari faktaa. Vaikka nyt päätettäisiin uusien ydinvoimaloiden rakentamisluvista, niiden vaikutukset yhtään millä tavalla olisivat vasta vuosien päässä kun nykyinen talouskriisi on jo historiaa. Samalla kuitenkin tehtäisiin lisää sitoumuksia vuosituhansiksi eteenpäin. Ydinjätekysymystä kun ei ole ratkaistu, vaikka niin väitetään.

Sitaatti Greenpeace tiedotteesta:

Suomesta ollaan tekemässä uusilla reaktorihankkeilla maailman suurinta ydinjätteen tuottajaa henkeä kohti. Ydinvoiman lisääminen johtaisi sähkön vientiin ulkomaille, mutta ei juuri vähentäisi ilmastopäästöjä Suomessa. Lopullinen päätös tehdään eduskunnassa noin vuoden kuluttua.
Politiikka, joka tähtää tosiasiallisesti em. asioihin on yksinkertaisesti sanottuna väärää. Se ei ratkaise yhtään ongelmaa. Päinvastoin.

Kansalaisjärjestöt ovat organisoimassa mielenosoitusta tätä ydinreaktorien tulvaa vastaan 25.4. klo 13 eduskuntatalolla.

Niin. Ettei tarina jäisi ilman dramaattista loppua, niin muistutettakoon ranskalaisesta edfgatesta, jossa Ranskan valtion omistama yhtiö EdF on järjestelmällisesti vakoillut Greenpeacea. Kannattaa huomata, että ydinvoimayhtiä Areva, joka rakentaa Suomeen kompuroivaa ydinvoimalaa, on osa ranskalaista ydinvoimateollisuutta, jossa valtiolla on sormensa pelissä.

Tällaiset vakoilutapaukset vain osoittavat, ettei ydinvoimalobbyllä ole ihan kaikki jauhot oikeissa pusseissa ja että taustalla piilee suuren rahan lisäksi myös suuria muita pulmia.

Ei kommentteja: