lauantaina, huhtikuuta 25, 2009

Pääministerin kastijako

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) - sama mies muuten, joka toimi ensimmäisenä allekirjoittajana siinä ponnessa, joka kaatoi ydinvoimalan periaatepäätöksen eduskunnassa vuonna 1993 - kävi Kiinassa puhumassa omituisia ydinvoimasta.

Hänen mukaansa ydinvoima ei voi olla köyhien maiden ratkaisu energiantuotantoon, koska se vaatii paljon pääomia, joita kehitysmailla ei ole. Tuulivoima sopii köyhille maille.

Mikähän hieno logiikka tässä on? Meillä rikkailla teollisuusmailla olisi siis pääministerin mielestä mahdollisuus ydinvoimaan, mutta sama ei sitten olekaan muille mahdollista?

Kysehän on pääomasta. Esimerkiksi Afrikassa on luonnonvaroja ja rikkauksia. Kysymys kuuluukin, miksi ne eivät kerrytä pääomia Afrikkaan ja niille köyhille maille?

Pääministerin lausunnosta paistaa läpi jonkinlainen rikkaiden ja köyhien jakaminen erilaisiin kasteihin.

Katsotaanpa ajatusta sitten toisesta suunnasta. Vaikka meillä rikkailla onkin pääomia, niin miksi meidän pitäisi sitoa niitä ydinvoimaan? Miksi meille muka ei kelpaisi strategia, joka ei ole niin pääomaintensiivinen? Pääomille esimerkiksi Suomessa varmasti löytyy paljon muutakin käyttöä kuin ostaa niillä ulkomailta kalliita ydinvoimaloita tuhansien vuosien riesaksi.

Uutisen voi myös lukea niin, että pääministerikin pitää ydinvoimaa kalliina ja tuulivoimaa halvempana ratkaisuna. Eikös tätä ydinvoimaa ole hehkutettu lähes puoli-ilmaiseksi?

Näkyy siis olevan energiastrategiat hakusessa poliittisen eliitin huipullakin.

Ei kommentteja: