perjantaina, huhtikuuta 17, 2009

Kepler lähetti ensimmäiset kuvansa

Aikaisemmin on kertoiltu, että NASAn Kepler-luotain on lähtenyt matkaan metsästämään Maan kaltaisia palaneettoja galaksistamme.

Nyt Kepler on saanut kuvattua ensimmäiset kuvansa ja lähetettyä ne Maahan. Vielä ensimmäisiä kuvia ei ole saatu analysoitua.

Luotain etsii Maan kaltaisia planeettoja 100000 ennalta valitun tähden ympäriltä seuraavan kolmen ja puolen vuoden aikana. Luotaimessa oleva kamera ei ole mikä tahansa digipokkari, sillä sen kennoissa on 95 megapikselin kennot, joilla se voi havaita tähden 1/50 000 himmentymisen planeetan kulkiessa tähden edestä.

* * *

Joskus sitä vain ihmettelee ihmisen viitseliäisyyttä avaruuden kanssa. Ihan kuin omalla planeetallamme ei olisi tarpeeksi tekemistä.

Avaruus on kuitenkin ihmiskunnalle Maan lisäksi se suuri tuntematon, jonka salaisuuksien selvittäminen vaikuttaa myös maailmankuvaamme. Keplerin taustalla onkin yksi suurimmista kysymyksistä eli se, onko muualla avaruudessa elämää. Kepler itse sitä ei voi havaita, mutta etsii potentiaalisia paikkoja, joista elämää kannattaisi etsiä.

(via Tekniikka & Talous)

2 kommenttia:

Katzoja kirjoitti...

No onhan siellä elämää aivan varmasti. Mutta ei ole ollenkaan varmaa saammeko elämästä avaruudessa todisteita.

Vaiheinen kirjoitti...

Niin. Kepler ainakaan ei todisteita elämästä vielä tuo. Kenties potentiaalisia kohteita. Yksi Keplerin tehtävä on kartoittaa elämälle mahdollisesti suotuisten paikkojen määrää galaksissamme.