sunnuntaina, huhtikuuta 12, 2009

Some day classic: Deine Schuld

Pistetäänpäs tähän hommaan nyt vähän potkua:

Deine Schuld on saksalaisen Die Ärzte-punkrockbändin kappale vuodelta 2004. Biisi on luonteeltaan poliittinen ja kritisoi sitä, että emme tee mitään asioiden parantamiseksi. Siitä myös biisin nimi Deine Schuld, joka vapaasti käännettynä tarkoittaa "sinun syysi".

Die Ärzten historia juontaa aina 1980-luvun alkupuolelle. Kitaristi Farin Urlaub ja rumpali Bela B. perustivat yhtyeen vuonna 1982. Bändi hajosi vuonna 1988. Bändi kasattiin uudestaan vuonna 1993, minkä jälkeen se on ollut enemmän tai vähemmän aktiivinen ja julkaissut uutta materiaalia. Urlaubin ja Belan lisäksi kokoonpanoon kuuluu basisti Rodrigo González.

Bändin historiaan kuuluu 1980-luvulla myös sensuuriongelmia. Eräitä bändin biisejä kiellettiin esittämästä tai mainostamasta biisien vähintäänkin epäsovinnaisten sanoitusten vuoksi. Tämä aiheutti tietysti lisää kapinaa ja bändi kiersi kieltoa esimerkiksi keikoilla siten, että bändi soitti kiellettyjen biisien melodiaa ja yleisö hoiteli lauluosuudet. Biisit julkaistiin joka tapauksessa.

Bändin kappaleiden teemat pyörivät 1980-luvulla esimerkiksi seksin ympärillä, mutta 1990-luvulla Die Ärzte on ottanut poliittisemman linjan vastustaen muun muassa rasismia ja väkivaltaa.

Anekdootti sinänsä, mutta Die Ärzte pääsi vuonna 2000 Guinnessin ennätysten kirjaan julkaisemalla maailman lyhyimmän singlejulkaisun eli vain 30 sekuntia kestäneen biisin Yoko Ono.

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

11 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tuntematon biisi ja punkrokki ei koskaan kauheasti iskenyt muhun, mutta kiitos mielenkiintoisesta tietopaketista.

Anonyymi kirjoitti...

Olipas ärhäkkä biisi, vähän turhan raffia minulle, mutta reaktioni saattaa johtua ajankohdasta. Olen pääsiäisen aikana kuunnellut aika leppoisaa ja melodista musiikkia. Mutta pidän siitä, että näiden sunnuntaiklassikoiden joukossa törmää myös uusiin tuttavuuksiin.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Ärhäkkä on. Punk tai tuollainen punkrock varmaankin hieman jakaa mielipiteitä. Tuo Die Ärzte on ihan mielenkiintoinen pumppu, se ei oikein koskaan ole istunut mihinkään normimuottiin.

Anonyymi kirjoitti...

No aivan tuntematonta kauraa. Sanoista en mitään ymmärtänyt, mutta sävellys oli yllättävän hyvä. Pidin siis siitä. Ehkäpä kaikkea poliittista hapatusta ei tarvitse ymmärtääkkään ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Ei aina tarvitse :-)

Ihan kiva biisihän tuo. Saksassa tuo Die Ärzte on sangen tunnettu ja suosittu pumppu. Meillä ehkä vähemmän.

Halo Efekti kirjoitti...

Saksalainen osallistuva punk ei ole ehkä ihan eka musagenre jonka yhdistäisin itseeni - mutta yllättäen tykkäsin tästä. Ehkäpä se oli just toi ärhäkkä sanoma mikä sai pitämään? Video oli myös hyvä!

Halo Efekti kirjoitti...

Tuli muuten Yoko Onosta mieleen että hän on mun Twitter kontakti ja kunnostautuu erityisesti twiittaamalla hyväntekeväisyydestä.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Tuo video oli ihan mielenkiintoinen lopulta. Die Ärzte on tehnyt varsin herättävää musaa myöskin, joskin koetellut myös sovinnaisuuden rajoja.

Hmm.... tulipa tässä päivän mittaan katsastettua pari muutakin saksalaista punktaustaista bändiä ja onneksi seuraavakin sununtai on tulossa :-)

No mutta, tuota Yoko Onon twitteraktiviteettiähän täytyy sitten tarkastella.

Jr. Jones kirjoitti...

uroviisupunkkia... =D

SusuPetal kirjoitti...

Ihan vieras minulle, harmi, että saksaa ei kuuntele sujuvasti eli ymmärrä.

Odotin jotenkin, että olisi ollut rajumpi, mielestäni enemmän poppia kuin punkkia (kun ei niitä sanoja ymmärrä).

Vaiheinen kirjoitti...

Noh. Sellaista punkintapaistahan tuo, tai jotain sellaista. Ei mitään varsinaista punkkia:-)

Die Ärztellä on varsin ovelia biisejä, joilla ei ole välttämättä välitöntä yhteyttä peruspunkiin, mutta sanomaa silti riittää.

Mjoo... katsotaanpas saadaanko ensi sunnuntaiksi jotain rankempaa aikaiseksi...