torstaina, huhtikuuta 16, 2009

Merenpinta

Uuden tutkimuksen mukaan merenpinta voikin nousta jopa 2-3 metriä seuraavien 50 vuoden kuluessa, ainakin jos kehitys on samanlaista kuin edellisten jääkausien välissä. Aiemmin on oletettu merenpinnan nousevan tasaisen hitaasti, mutta uusi tutkimus viittaa siihen, että merenpinnan nousu saattaakin toteutua varsin nopeasti.

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan saksalainen tutkimusryhmä löysi Meksikosta koralliriuttoje jäänteitä, joiden perusteella voidaan laskea aiempaa tarkemmin aikaisempia merenpinnan muutoksia. Maa on eräiden arvioiden mukaan nyt samanlaisessa tilanteessa kuin edellisten jääkausien välissä 121 000 vuotta sitten.

Tutkimus on jälleen yksi uusi tutkimus osana ketjua, joka osoittaa yhä vääjäämättömämmin, että aiemmat arviot ilmastonmuutoksen kehityksestä ovat olleet edelleen liian varovaisia ja että tarvitaan yhä päättäväisemmin voimakkaita toimia viimeistään nyt.

Aiempia arvioita on esitetty eri lukemilla ja esimerkiksi aiempi tutkimusprofessori John Mooren johtama tutkimus kertoo, että pinnan nousu olisi vain 1,5 metriä vuosisadan loppuun mennessä. Olennainen asia on kuitenkin myös se, että nykyinen vielä varsin maltillinen merenpinnan nousu on luonteeltaan kiihtyvää.

5 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Lisää samasta täällä"This finding "is the first indication that ice sheet collapse caused a sea level jump during the last interglacial," Blanchon says. "If we can find back-stepping reefs during the last interglacial in [Western Australia and other areas], I think we will have a rock-solid case for ice sheet collapse and catastrophic sea level rise." Given the ongoing meltdown in Greenland and Antarctica, that may be a grim presentiment of our own predicament."Vaikutuksista taas lisätietoa täällä. Siinävaiheessa ihmiskunta on jo melkoisissa vaikeuksissa :(

Anonyymi kirjoitti...

Keskimäärin 0,17 cm / vuosi. Täytyy kai muuttaa pikaisesti takaisin tuonne sisämaan ylevämmille maille...

Vaiheinen kirjoitti...

Hale Efekti,
Niinpä. Tutkimuspohjaisia juttuja tai tieteellisiä artikkeleita kun seuraa, niin tilanne näyttää päivä päivältä synkemmältä.

Olisi oikeasti virkistävää nähdä sellaisiakin uskottavia juttuja, joissa kerrotaan eri arvioiden olevan oikeasti yläkantissa.

lepis,
Todennäköisesti kehitys on jossain kohtaa kiihtyvää eli ihan heti noin huikeat lukemat eivät iske päälle. Kaikki riippuu ihan siitä miten Antarktiksen ja Grönlannin jäätiköiden käy. Jos ne valuvat vetenä mernee, niin varsin moni saa hankkia pelastusliivit ja snorkkelit Suomenkin rannikoilla.

Halo Efekti kirjoitti...

Taustallahan on se virheluulo että lumi ja jää sulaa hitaasti ja että jäätikön sulaminen on hidas prosessi.

Kyllä jokaiselle aikuiselle suomalaiselle on joka keväältä tuttua miten nopeasti jäät ja lumet lämpimässä sulavat. Ei siihen satoja vuosia mene.

Vaiheinen kirjoitti...

Yksi ongelma näyttää olevan siinä, että jäätiköiden valuminen mereen kiihdyttää niiden sulamista, sillä merivesien lämpötila on kohonnut. Varsinkin pohjoisilla merialueilla löytyy paikkoja, joissa vesien lämpötilat ovat kohoamassa ja se tekee muutoksesta pahimmassa tapauksessa epälineaarista ja irreversiibeliä.