torstaina, lokakuuta 15, 2009

Blog Action Day '09: Ilmastonmuutos


Tänään on vuotuinen Blog Action Day. Tämän vuoden teema on ilmastonmuutos.

Kuin päivän kunniaksi Suomen hallitus julkisti tulevaisuusselonteon ilmasto- ja energiapolitiikasta pitkän aikavälin ilmasto- ja energiapolitiikan linjaamiseksi. Sen olennainen viesti on YLEn jutun mukaan:
"Suomen ilmastopäästöjä pitäisi karsia vähintään 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä. Tämä edellyttää käytännössä lähes päästötöntä energiataloutta ja tieliikennettä."
Kerrankin jostain ympäristöselonteosta sekä energiafirmat että ympäristöjärjestöt ovat tyytyväisiä. Tavoite onkin hyvä ja kannatettava.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että se on vasta tavoite ja että päästöttömään energiatalouteen ja tieliikenteeseen pääseminen on pitkän tien ja suurten muutosten takana. Tähän mennessä emme ole vielä kunnolla edes aloittaneet tämän taipaleen tekemistä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii konkretiaa ja se vaatii määrätietoisuutta.

Asia on varsin suuri, sillä kuten pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) Helsingin Energian 100 -vuotisjuhlassa tiistaina ilmastonmuutos on jo taloutta vahvempi realiteetti. Se on aika isosti sanottu ja pitää sisällään varsin suuren yhteiskunnallisen ajatuksen.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Vanhanen sanoi myös:
”Jatkossa energiapolitiikan valintoja ei määrää energian tuotantohinta, vaan tarve saavuttaa päästötavoitteet”
Tämän pitäisi olla tavoitteena jo nyt eikä "jatkossa".

Ilmastonmuutoksen hillinnällä on oikeasti kiire, sillä esimerkiksi viimepäivien uutiset ovat kertoneet esimerkiksi Jäämeren sulavan arvioitua nopeammin. Pohjoinen Jäämeri on brittitutkijoiden mukaan jo 20 vuoden sisällä kesäisin täysin jäätön ja kesäisin purjehduskelpoinen jo kymmenen vuoden kuluessa.

Samaan aikaan Siperiasta kerrotaan uutisia ikiroudan sulamisesta. Se vapauttaa metaania, jonka ilmakehää lämmittävä vaikutus on jopa 20 kertaa suurempi kuin hiilidioksidin. Siperiassa sijaitsee noin neljännes koko maailman maahan varastoituneesta metaanista.

Tällaiset eivät ole ollenkaan hyviä uutisia, vaan kertovat siitä, että luonnossa on tapahtumassa suuria muutoksia, joihin meillä ei kenties ole enää valmiutta vastata.

Sen takia on ensiarvoisen tärkeää, että poliitikot joulukuussa Kööpenhaminassa saavat aikaiseksi riittävän ilmastosopimuksen ja että me kuluttajat ja kansalaiset kannamme oman kortemme kekoon esimerkiksi kulutusvalintojen ja tekemistemme muodossa. Kyllä me osaamme, jos haluamme.

Ei kommentteja: