tiistaina, lokakuuta 06, 2009

Kohta maksamiseen tarvitaan opasta?

Kylläpä politiikka näyttää näinä aikoina kummalliselta. Melkein voisi sanoa kansalaisten näkökulmasta haitalliselta.

Jos nyt ohitetaan vaalirahasekoilu, missä näytetään saavan aikaan jopa järkeviä ratkaisuja, politiikasta nousee varsin hölmöjä ilmiöitä esiin.

Päivän demokratian kukkanen-pystin voisi ojentaa Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälälle (kesk.). Valtioneuvoston oikeuskansleri Jaakko Jonkka moitti varsin suosasanaisesti sosiaali- ja terveysministeriötä siitä, että se muutti Lääkelaitoksen lääkealan keskukseksi ja siirsi sen Helsingistä Kuopioon. Jonkan mukaan siirtopäätös tehtiin liian kiireesti ja ilman kunnon valmistelua. Päätökset tehtiin epäselvästi ja hyvää hallintotapaa rikkoen.

Hyssälän mielestä tässä päätöksessä, jonka on arvioitu osaavan henkilökunnan irtisanoutuessa myös vaikuttavan haitallisesti lääketurvallisuuden turvaamiseen, ei ole mitään ongelmaa, kun se on tehty lakia noudattaen.

Veronmaksajien kannalta tilanne on se, että ilmeisen tarkoitushakuinen päätös tehtiin ilman riittävää asiantuntijatietoa ja samalla pahimmassa tapauksessa tuhlataan reippaasti. Muutenkin tämä alueellistaminen on osoittautumassa varsin huonoksi operaatioksi.

* * *
Eduskunnassa käsitellään hallituksen esitystä maksupalvelulaista, jolla on tarkoitus saattaa voimaan EU:n maksupalveludirektiivi.

Eräiden näkemysten mukaan tämä laki käytännössä tappaa kännykkämaksamisen. Kännykällä voi nykyisellään maksaa erilaisia pieniä asioita kuten paikallisliikenteen lippuja tai vaikkapa taloyhtiöiden peruvuoroja. Pieniä asioita, jotka helpottava tavallisen tallaajan elämää kummasti. Takaisin kolikoilla maksamiseenko pitäisi siirtyä.

Samainen laki on myös näköjään johtamassa siihen, että kohta kansalaiset eivät enää tiedä mitä maksaminen maksaa. Lakiesityksen mukaan kun kauppiaat voisivat ensi vuoden toukokuusta lähtien ryhtyä perimään luottokortin käsittelymaksut asiakkailta.

Korttimaksamisesta on siis tulossa kuluttajalle kalliimpaa ja mahdollisesti se riippuu vieläpä siitä millä kortilla maksaa. Muutenkin luottolaitokset ja pankin pomputtavat maksamisen suhteen sekä kuluttajia että kauppiaita.

On oikeastaan turha puhua toivorikkaasti siitä tällaisessa asiassa, että avoin kilpailu puristaisi pankkien ja luottolaitosten maksamiseen perustuvat veloitukset jotenkin alas. Näin siksi, että pankkiala on suljettu business ja korttimaksamisen vaihtoehto on käteinen raha. Jos ostokset ovat käteisellä ostettaessa kuluttajalle halvempia, se on potentiaalinen vaihtoehto.

* * *

Tällaiset ihmisten elämää monimutkaistavat viritelmät ovat vain osoitus siitä, että poliittistaloudellinen lainsäädäntöä ja toimintamekanismeja virittelevä eliitti on irti tavallisen ihmisen arjesta.

Jos professoritason koulutuksen saanut kokenut kansanedustaja ehdottelee maksupalvelulain vaikeaselkoisuuden vuoksi joka kotiin lähetettävää opasta tulevasta maksamisesta, on jossain mennyt joko ymmärtämättämyyden tai ahneuden vuoksi tolkku.

Tällaisia lakeja ei ole tarpeen säätää. Tolkkua saanee käyttää myös niiden EU-direktiivien kanssa.

Siis ajatelkaa nyt. Kyse on vain maksamisesta. Menen kauppaan, pistän ostoskoriin purkin maitoa ja kävelen kassalle ja siinä vaiheessa tarvitaan jotain opasta? Oi aikoja, oi tapoja.

2 kommenttia:

J kirjoitti...

"...ryhtyä perimään luottokortin käsittelymaksut asiakkailta.

Korttimaksamisesta on siis tulossa kuluttajalle kalliimpaa ja mahdollisesti se riippuu vieläpä siitä millä kortilla maksaa."

Tässä on nyt merkittävä ero: korttimaksaminen voi tarkoittaa luotto- tai pankki-(tai nykyään debit-) korttia. Luottokorttimaksamisen kustannukset ovat käsittääkseni huomattavasti korkeammat (koska yhden maksukauden luotosta asiakas ei maksa mitään, vaan kauppias maksaa), mutta tähän asti kauppias ei ole saanut periä luotosta ylimääräistä. Se tarkoittaa että kaikki, luotto-, pankki- ja käteismaksajat ovat maksaneet luoton kuluja. Tarkoituksena on, että jos luoton kulut voi periä luoton käyttäjältä, kauppias (joka olettaa että suurin osa ei halua käyttää luottoa) voi käyttää kilpailuun sitä, että voi maksattaa kulut niiden aiheuttajilla. Kaunis ajatus on, että muiden hinnat laskevat, ja luottokortin käyttö (ja rahavirta ulkomaille luottoyhtiöille) vähenee.

"Näin siksi, että pankkiala on suljettu business ja korttimaksamisen vaihtoehto on käteinen raha."

LUOTTOkorttimaksamisen vaihtoehto on PANKKIkorttimaksaminen.

"Siis ajatelkaa nyt. Kyse on vain maksamisesta."

Kyse on siitä, kuka määrää millä maksetaan, ja paljonko he hyötyvät siitä, asiakkaan kustannuksella.


Tämä siis siitä mitä olen muualta lukenut, en varsinaisesti ensikäden lähteistä ole tarkistanut. Esim: http://blog.hse-econ.fi/?p=792

Vaiheinen kirjoitti...

Tottahan tuokin.

Huomauttaisin kuitenkin sen, että luottokorteista peritään asiakkaalta vuosimaksuja ja luottosaldosta korkoa. Pankkikortti ei sekään ole käyttäjälleen ilmainen, vaan niihinkin pankit ovat liimanneet kuukausimaksuja.

Pankit tyrkyttävät näköjään pankkikortin sijaan nimenomaan luottokortteja.

Ehkä idea kuitenkaan ei ole siinä, että rahavirta ulkomaiisille luottoyhtiöille vähenisi, kun nuo pankitkaan eivät nykyisellään niin kovin kotimaisia enää ole.

"Kyse on siitä, kuka määrää millä maksetaan, ja paljonko he hyötyvät siitä, asiakkaan kustannuksella."

Totta.