perjantaina, lokakuuta 09, 2009

Ei hiilivoimaa eikä ydinvoimaa

Nyt rakenteilla olevaa ja reippaasti myöhästyvää viidettä ydinvoimalaa suunniteltaessa poliitikoille lupailtiin, että sillä korvattaisiin kivihiili-ja turvevoimaloita. Ydinvoiman takana olevat energiafirmat rakentavat kuitenkin koko ajan lisää hiilivoimaa.

Samaa pajunköyttä ilmeisesti yritetään myös syöttää uusien ydinvoimahankkeiden perusteluksi.

Niinpä Greenpeacen aktivistit ovat kiivenneet Meri-Porin ja Tahkoluodon hiilivoimalaitosten yhteiseen savupiippuun.

Ydinvoiman luvattu tuovan paljon muutakin, mitä ei ole näkynyt.

Kestävään energiastrategiaan ei tarvita hiili- eikä ydinvoimaa, sillä sen voi perustaa energiatehokkuuden parantamiselle ja uusiutuvalle energialle.

Käynnissä olevassa energiakeskustelussa on esitelty ideoita, joiden mukaan kaikille kolmelle luvanhakijalle pitäisi antaa lupa rakentaa joskus ydinvoimalansa, vaikka niitä ei nyt heti tarvittaisikaan. Idea on strategisesti huono ja surkea, sillä siten suljettaisiin energiastrategia kymmeniksi vuosiksi tiukasti ydinvoimakeskeiseksi.

Siinä taas ei ole mitään järkeä, sillä maailma muuttuu energia-asioissakin kiivasta vauhtia ympärillä ja teknologia kehittyy.

Ainoa oikea uusien ydinvoimalupien määrä on nolla. Samalla hallituksen jo käsiin vanhentuneen energiastrategian voisi pistää uusiksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Ydinvoiman takana olevat energiafirmat rakentavat kuitenkin koko ajan lisää hiilivoimaa."

Tuulivoiman takana olevat energiafirmat rakentavat kuitenkin koko ajan lisää hiilivoimaa. Mitä siitä pitäisi ajatella?

Vaiheinen kirjoitti...

Tuulivoimaa rakentavat myös samat firmat, jotka havittelevat ydinvoimaa. Sen lisäksi on tuulivoimayhtiöitä, jotka eivät näin tee. Kenties siitä pitää ajatella niin, että kannattaa katsoa keneltä sähkönsä ostaa. Ekosähkö kannattaa.