tiistaina, lokakuuta 27, 2009

Teesejä ja kohtuullisia vaatimuksia

Kolilla kokoontui Koli Forumiksi kutsuttuun sessioon joukko elinkeinoelämän, tieteen ja politiikan edustajia eri puolilta maailmaa ja pohti luonnonvaroja ja ilmastonmuutosta koskevia kysymyksiä. Koli Forum tiivisti näkemyksensä muutamaksi teesiksi.

Forumin teeseissä korostetaan mm. uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä siinä missä muuten luonnonvarat ovat niukkoja.

Kun teesissä puhutaan siitä, että Euroopalla on oikea idea ja etiikka ryhtyä johtamaan globaalia keskustleua, teknologista innovointia ja kehitystä, kyse on kenties enemmänkin omasta hännän nostosta kuin siitä, että mitään erityistä johtajuutta välttämättä olisi olemassa.

Koli Forumin teesit ovat korkean tason edustajien tuottamaksi sinänsä positiivinen ilmiö, mutta yhä edelleen niistä paistaa ajatus, että nykyisellä kasvun ja kulutuksen logiikalla voitaisiin jatkaa.

Samaan aikaan Kohtuus vaarassa -kansalaisseminaari julkaisi omat teesinsä eli kymmenen kohtuullista vaatimusta:

  1. Elämäntavan syvällinen muutos on välttämätön. Pelkkä teknologia ei pelasta.
  2. Tarvitaan yhteisiä sitovia rajoituksia kulutukseen. Tulevien sukupolvien pöydästä syöminen on lopetettava.
  3. Energian käytön vähentäminen on ainoa mahdollisuus vastata riittävän nopeasti ilmastokriisin haasteeseen. Kulutusta on supistettava oikeudenmukaisesti ja hallitusti.
  4. Ydinenergian ja uraanikaivosten tilalle kotimainen, hajautettu ja uusiutuva energiantuotanto.
  5. Mainontaa on rajoitettava. Se luo keinotekoisia tarpeita.
  6. Paikallisen tiedon tuhoaminen on lopetettava. Kokemusperäistä viisautta tarvitaan ekologisesti kriisiytyvässä maailmassa.
  7. Luonnonvarojen kuluttamista on verotettava progressiivisesti.
  8. Asevarustelu on lopetettava. Se vie ihmiskunnalta voimavarat ilmastokriisin torjunnasta.
  9. Rajallisella maapallolla on luovuttava tavoittelemasta jatkuvaa kasvua.
  10. Kohtuus arvoonsa. Se on vapautta kulutusriippuvuuksista.
Näissä teeseissä on jo selvästi kestävämpi muutoksen ydin. Ne koskettavat niitä ongelmia, joihin on jo tärmätty ja törmätään yhä vahvemmin tulevaisuudessa. Tietysti semantiikasta joiltain osin voidaan keskustella, mutta periaatteellisella tasolla kansalaisseminaari pesee korkean tason foorumin teesirakentelun varsin selvästi.

Globaalien uhkakuvien noustessa esiin, on käymässä muutenkin selväksi ettei eliitti saa aikaiseksi sitä muutosta, joka on ilmeisen välttämätön. Siihen tarvitaan kansalaisyhteiskuntaa ja kuluttajia muutostekijänä.

Tämä nähtäneen seuraavan kerran joulukuussa Kööpenhaminassa, missä yritetään hieroa kasaan ilmastosopimusta, joka on jäämässä pannukakuksi. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ei ilmeisesti osallistu kokoukseen, vaikka on kokouksen aikoihin Oslossa pokkaamassa hänelle jostain tulevista teoista myönnettyä rauhanpalkintoa.

YLEn uutisen mukaan Washingtonin hallintoa lähellä olevan lähteen mukaan Obaman ei ole mielekästä matkustaa Kööpenhaminaan, jos ilmastokokouksesta ei ole odotettavissa kattavaa sopimusta.

2 kommenttia:

Pisarat kirjoitti...

Vau, noi teemat ovat hienot !

Vaiheinen kirjoitti...

Eikö olekkin? :-)