perjantaina, lokakuuta 02, 2009

Väkivallattomuuden päivä

YK päätti vuonna 2007 julistaa lokakuun 2. päivän kansainväliseksi väkivallattomuuden päiväksi.

Päivä on myös intialaisen väkivallattoman vastarinnan kannattajan ja kehittäjän Mahatma Gandhin syntymäpäivä. Hän oli myös yksi nykyisen Intian perustajahahmoista.

Gandhi tunnetaan myös sitaateistaan kuten ”Väkivalta lisää väkivaltaa” tai ”Aseisiin turvautuminen osoittaa pelkoa.”

Olennainen viisaus sisältyy myös seuraavaan:

Kun olen epätoivoinen, muistan, että kautta historian totuus ja rakkaus ovat aina voittaneet. On ollut tyranneja ja murhaajia, jotka jonkin aikaa vaikuttavat voittamattomilta, mutta lopulta he aina häviävät. Ajatelkaa sitä aina.”
Päätöksessään YK:n kehotti valtioita, YK:n alaisia järjestöjä, kansalaisjärjestöjä viettämään päivää ja muistuttamaan ihmisiä rauhan, suvaitsevaisuuden, ymmärryksen ja väkivallattomuuden merkityksestä.

* * *

Tänään tulee myös kuluneeksi 200 vuotta Suomen keskushallinnon syntymisestä. 200vuotta sitten hallituskonseljin järjestettiin ensimmäinen istunto Aurajoen rannalla nahkurimestari Richterin talossa. Myöhemmin tämä hallintoelin tunnettiin nimellä Keisarillisen Suomen Senaatti.

2 kommenttia:

Nattuli kirjoitti...

Hienoa, että tällainen päivä on järjestetty. Silti se on vain symbolinen teko ja YK:n tulisi ottaa konkreettisimpia askelia väkivallan lopettamiseksi. Mission impossible eikö niin?
Kootut ulkomaan uutiset täältä

Vaiheinen kirjoitti...

Ihan hyvä päivän teema. Konkretiaa tässä asiassa tarvitaan aina ja vaikeaahan se on. Mahdotontako? Kenties, mutta jos luovuttaisimme, niin menettäisimme ison siivun ihmisyydestämme.