sunnuntaina, lokakuuta 11, 2009

Some day classic: Luka

Nyt on hyvä paikka soittaa sunnuntaiklassikkona seuraava biisi:

Luka on yhdysvaltalaisen laulaja-lauluntekijä Suzanne Vegan biisi vuodelta 1987. Biisi julkaistiin Vegan kenties kaikista tunnetuimmalla albumilla Solitude Standing.

Luka kertoo väkivallan kohteeksi joutuneesta pojasta ja se julkaistiin myös singlenä. Single menestyi hyvin päätyen esimerkisi U.S. Billboard Hot 100-listalla sijalle 3. Brittien singlelistalla Luka sijoittui parhaimmillaan sijalle 23, mutta esimerkiksi Puolassa biisi nousi listojen kärkeen.

Luka oli toinen Solitude Standig-albumin singleistä. Se toinen oli biisi nimeltään Tom's Diner.

Suzanne Vega aloitti levytysuransa vuonna 1985 ja viimeisin albumi Beauty & Crime julkaistiin vuonna 2007. Vega on julkaissut albumeja harvakseltaan ja studioalbumeja matkan varrelle onkin kertynyt yhteensä 7 kappaletta. Ne ovat kuitenkin kaikki eheitä paketteja ja huolenna tehtyjä.

Suurempaa listamenestystä Vegan kohdalle ei ole kolmen ensinnäisen albumin Suzanne Vega, Solitude Standing, Days of Open Hand jälkeen tarttunut. Kuitenkin esimerkiksi vuonna 2001 julkaistu Songs in Red and Gray on erittäin kuuntelemisen arvoinen kokonaisuus. Kyseessä on kuitenkin yksi keskeisistä folk-henkisistä artisteista, jotka nuotittaneet viime vuosikymmeniä.

Videon lähde: YouTube.

Lähteitä ja lisätietoja:

13 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Muistan, kun tämä kappale aikanaan ilmestyi. Tuntui, ettei pitkään aikaan lauluissa oltu kerrottu tarinaa, oli vain sanoja ja musiikkia.
Siksi tämä iski.

Varapygmi kirjoitti...

Se on kyllä sydämeen käypä, on kulunut aikaa kun olen tuon ajan naispuolisten singer/songwriterien aallon helmiä kuullut… Michelle Shocked, Tracy Chapman, Tanita Tikaram, mitähän niitä tuli… Fairground Attraction ja Alison Moyet liittyvät ajallisesti sinne.

Pisara kirjoitti...

No jopas! Olen tähän päivään asti, siis jo yli 20 vuoden ajan luullut että Vega laulaa tuossa kappaleessa parisuhdeväkivallan kohteeksi joutuneesta naisesta! En ole koskaan nähnyt tuota videota. En tiedä miksi en ole kiinnittänyt huomiota edes siihen, että Luka on miehen nimi.

Kiitos siis tästä maailmankuvani oikaisusta!

Vega on kyllä ihan liian aliarvostettu. Tämä kappale teki syvän vaikutuksen kun kuulin sen 12-vuotiaana ja tajusin, että siinä lauletaan väkivallasta.

Ink Narrative kirjoitti...

Vähän liiankin tuttu biisi, jonka oikeastaan opin tuntemaan vasta jokunen vuosi sitten. Hyvä kappale, mutta en halunnut kuunnella loppuun asti :)

timbuktulaiset kirjoitti...

Hyytävän kirkas, hieno joka tavalla, kiitos!

Tuima kirjoitti...

Musta tää on aika ahdistava biisi - sanojen ja kepeän musiikin yhdistelmä on jotenkin hyytävää.

Viides rooli kirjoitti...

Tämä on hieno ja puhutteleva biisi, jota kuuntelin aikoinaan monta, monta kertaa. En ole varma, mutta minusta tuntuu, että Susanne Vega jäi jotenkin tämän kappaleen vangiksi.

Kiitos muuten Varapygmille muistutuksesta: täytyykin kaivaa Alison Moyet´n tuotanto esiin. Upea laulaja hänkin!

Hirlii kirjoitti...

Tämä biisi on hieno, ja onhan Vega sentään tehnyt musiikkia tämänkin jälkeen.

Maine tai yksi "hitti-biisi" voi tietenkin olla ansakin johon jää.

Anonyymi kirjoitti...

Tullut liikaa radiosta, joten käännän kanavaa oitis.

Halo Efekti kirjoitti...

on tämä niin hieno että ei ihme että Luka kaappasi Susannen omakseen. Kyllä minullekin ekana tulee tämä mieleen.

Ihana ääni, kaunis melodia, tunteisiin vetoava (ymmärrettävä) tarina lyriikoissa. Nostan hattuani singer-songwriterille [genre jota arvostan eniten].

lepis kirjoitti...

Hienoa soitantaa ja hienoa laulantaa surullisella teemalla. Upea klassikko.

Tommi kirjoitti...

Kaunista ja traagista. Kun poikani ehkä puolivuotiaana kiinnostui siitä, mitä kirjahyllymme alimmilla hyllyillä on, hän veti ensimmäisenä esiin Solitude Standingin. Pitäisikö tästä ajatella jotakin? Tuskin. Aika lähellä olisi aakkosjärjestyksessä ollut Yesia ja Neil Youngia...

Vaiheinen kirjoitti...

SusuPetal,
Tuo tosiaan iski ilmestyessään ja sitä levyä tuli jo tuoreeltaan soiteltua yllin kyllin. Se oli jo silloin vaikuttava.

Varapygmi,
Niinpä. Tori Amos on yksi näistä loistavista naisartisteista mainitsemiesi lisäksi.

Pisara,
Samaa mieltä, ehdottoman aliarvostettu.

Kari,
Totta. Tuttuhan tuo. Se piti nyt vaan soittaa, vaikka olisi tuolta tuotannosta muitakin löytynyt. Ehkä vähän mielikuvitukseton veto tällä viikolla :-)

timbuktulaiset,
Olkaa hyvä vaan. Hieno biisi se on.

Tuima,
Tuota kveyden ja vaikean aiheen ristiriitaista yhdistelmää ihmettelin itsekin aikanaan. Tuossa on kuitenkin sellaista raakaa melankoliaa, joka tuo jotenkin toivoa mieleen.

Viides rooli,
Totta. Vega on vähän tämän Solitude Standing-levyn vanki, vaikka esimerkiksi 99.9F tai Songs in Red and Grey ovat varsin loistokkaita nekin.

Hirlii,
On tehnyt ja erinomaista vieläpä, vaikka listoilla viime aikaiset esitykset eivät ole menestyneet.

volyymi,
Tottahan tuokin. Soitettu biisi.

Halo Aiko Efekti,
Juurikin noin. Vegan tuotannossa on sellaista laatua, jota soisi löytävän laajemminkin.

lepis,
Kyllä. Udeaa meininkiä tuossa.

Tommi,
:-) Ei se Yes tai Youngkaan ole huono valinta, vaikka vähän äijämäisempiä toki.