sunnuntaina, lokakuuta 04, 2009

Lasku ja maksaja

Maailmanpankin pääekonomisti Justin Lin arvioi ilmastonmuutoksen kustannuksista jopa 80 % lankeavan kehitysmaille, vaikka ne tuottavat vain kolmanneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

Tästä on myös kyse Kööpenhaminan ilmastokokouksessa ja siellä käsiteltävässä sopimuksessa. Teollisuusmaiden olisi syytä kantaa oma vastuunsa, sillä historiallisesti päästöt ovat nimenomaan sieltä lähtöisin. Kysymys on siis myös kansainvälisestä oikeudenmukaisuudesta.

* * *

Päivän toinen uutinen kertoo, että Suomi on kuin varkain saavuttamassa Kioton ilmastosopimuksen tavoitteen eli 71 miljoonaa tonnia. Vielä vuonna 2007 päästömme olivat noin 10 % tavoitetason yläpuolella.

Yksi syy päästöjen vähenemiseen on energiantuotannon ja kulutuksen hupeneminen sekä vesivoiman lisäänytnyt käyttö. Arvion mukaan viime vuonna energian kokonaiskulutus pieneni edellisvuodesta 4,7 %.

Asia ei vielä tällä ole selvä, sillä Kioton sopimuksen tavoitetasot eivät ole ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta riittäviä. Päästöjä on leikattava vielä roimasti.

On sinänsä hyvä, että Kioton sopimuksen tavoitetaso saavutetaan, mutta nyt olisi viimeinen aika tehdä jotain sen suhteen, etteivät päästöt karkaa käsistä kun talouden kasvukausi jälleen alkaa.

2 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Luulen, että eräs suuri ongelma tässä on, että turhan moni ajattelee, ettei yksittäisen ihmisen (siis juuri minun) panos tunnu missään. Jokaisesta pienestäkin säästöstä muodostuu kokonaisuus.

Siksipä muuten ärsytti katsoa jotain keksimainosta telkkarista. Siinä keksit on keksitty pakat yksittäin: Siis muovia muovia ja lisää muovia. What's the point? En juuri keksejä ostele, mutta ihan periaatteesta jättäisin nuo ostamatta, jos ostaisinkin.

Muovikasseja en ole käyttänyt aikoihin. Käsilaukussa kulkee aina mukana kangaskassi. On minulla tosin varakanfaskassikin. Se on tehty vahnasta esiliinasta. On oikein söpö ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Tottahan tuo, että yksittäisen ihmisen vaikutus on omasta näköalasta katsottuna rajallinen, mutta kokonaisuus muodostuu pienistä puroista. Lisäksi sitten on tietysti aikaperspektiivit eli näitäkin asioita pitäisi katsoa pitemmällä aikavälillä, jotta vaikuttavuus tulisi esiin.

Tuo monikerrospakkaaminen on rasittavaa ja monta kertaa turhaa. Yksittäispakatut keksit ovat kyllä aika turha idea ja ansaitsee jäädä hyllyyn.

Samoin täällä pyritään minimoimaan kaikenlaisten muovipussien käyttöä ja joskus jopa ärsyttää, kun jotain pientä asiaa ostaessa kassalla ryhdytään paketoimaan sitä automaattisesti sellaiseen pieneen muovipussiin (jolle ei kyllä mitään käyttöä edes keksisi). Yleensä palautan nämä turhat "kaupan päälle" annettavat pussit jo siinä kassalla ja pistän ostamani tuotteen ihan sellaisenaan laukkuuni tms.