torstaina, lokakuuta 22, 2009

Jouluboikotti

Nyt saa riittää.

Nimittäin päivän uutiset kertovat sen, minkä tarkkasilmäiset ovat saattaneet havaita kaupoissa jo muutenkin. Joulukauppa on jo käynnistymässä. Nyt on siis edelleen lokakuu.

Uutinen kertoo myös, että

"Tavarataloissa joulun kulutusjuhla alkaa toden teolla pyhäinpäivän jälkeen, eli marraskuun alussa."
Joulukauppaa ja -hulinaa riittää siis kaksi kuukautta eli 1/6 vuodesta. Lumesta tai edes talvesta ei ole mitään tietoa. Kirjamessutkin ovat häthätää alkaneet.

Tämä nyt vaan on liikaa. Omassa muistissa on ihan hyvin se, kun joulumarkkinat alkoivat suunnilleen ensimmäisen adventin tienoilla eli joulukuun alussa.

Asian vakavampi puoli on se, että joulusta on yhä selvemmin tulossa ja on jo tullut kuluttamisen juhla eli kolmen päivän vapaiden vuoksi kansalaisia kehotetaan yhä julkeammin kuluttamaan ja kuluttamaan. Sillä ei ole erityisesti mitään tekemistä nk. joulun sanoman kanssa.

Koska kyse on selvästi busineksen ja kuluttajien välisestä kysymyksestä, kuluttajilla on tässä asiassa avaimet käsissään. Jos kuluttajat sallivat periaatteessa rauhan sanoman valjastamisen loputtomiin ylikuluttamisen vankkureiden juhdaksi, niin silloin näin tapahtuu.

Jos taas kuluttajat osoittavat ostoskäyttäytymisellään, että liika hysteria on liikaa, tulevat vuodet muuttavat kenties tilannetta. Joulumyyntiä kun seurataan omilla tilastoillaan ja ne julkistetaan.

Vaiheisen talous pistää nyt joulun boikottiin ja aloittaa "älä osta mitään"-kuukaudet, ihan vaan joulukaupan ja -hysterian vuoksi. Vain välttämätön hankitaan ja kaikista erityisesti joululla ratsastavista liikkeistä kieltäydytään. Joululahjojen osalta tavarataivas minimoidaan ja lahjat ohjataan yhä selvemmin eettisiin joululahjoihin.

Jouluboikotti siis alkakoon. Vai pitäisikö se ihan julistaa ennen kuin joku taas keksii julistaa "ostosrauhaa"*?


*) "Ostosrauhaa" ei ole itse keksitty termi, vaan erään kauppakeskuksen viime vuonna nähdystä mainoksesta poimittu. Voisi sitä sivistynyt ihminen makaaberiksi termiksikin sanoa.

4 kommenttia:

Halo Aiko Efekti kirjoitti...

Amen to that.

Tosin olen ollut tässä mukana jo vuosia...

Ja poikkeuksena tosin ilmeisesti tyttäreni Kissamau saa edelleen mieluisat runsaat tavaralahjansa (jotka kuuluvat työni suomiin etuisuuksiin)- ellei lama niitä nipsaise. [Eli siirrän saamani lahjat suoraan hänelle]

Ostosparatiisien/helvettien annit jätän sinne, safkat ostan.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Samma här. Tähänkin mennessä on tullut hyvin maltilla suhtauduttua koko jouluhulinaan, mutta nyt se vähäinenkin on sitten loppu ja kääntyy kokonaan tätä tohellusta vastaan.

Kuten tästä blogista on varmaan jo aikaisemmin voinut huomata, totaalisen boikotin paikka on ollut vain ajan kysymys.

Oikeasti. Koko joulutouhu on mennyt vuodesta vuoteen pahemmaksi ja siinä ei oikeastaan ole enää mitään tolkkua. Joulu yhä enemmän vain ostetaan, eikä vietetä.

Niin. Lahjat, jotka annan voivat olla vaikkapa aapisia, kirjoja, polkupyöriä tai muuta sellaista, mutta ne vain toimitetaan niitä paremmin tarvitseville.

lepis kirjoitti...

Kyllä mä vielä kummipoikaa aion helliä lahjuksilla. Saattavat toki olla omatekemiä :)

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Onhan tällaisissakin asioissa sellainen nhimillinen ja järkevä harkinta paikallaan :-)