torstaina, joulukuuta 04, 2008

Joululahjat

On taas tullut aika muistuttaa siitä, että tulevankaan joulun perimmäinen tehtävä ei ole kauppakeskusten ja markettien tavarataivaan tyhjentäminen. Joulun tarkoitus tiettävästi on yhä edelleen jotain ihan muuta.

Lahjojen antaminen ja saaminen on luonnollisesti kivaa. Sen voi tehdä kestävällä tavalla ja tavalla, joka kantaa parhaimmillaan yhtä joulua kauemmas tulevaisuuteen.

Sampsa pohtii Ajatuksia Ensimmäisestä Maailmasta-blogissa asiaa ansiokkaasti onnellisuuden lisäämisen kautta. Millainen lahja lisäisi lahjan saajan onnellisuutta?

"Hidastakaa elämää ja opetelkaa uusi harrastus tai taito. Käykää pitkillä illallisilla, ilmoittautukaa meditaatiokurssille, opetelkaa joogaamaan, perustakaa viinikerho, käykää kävelyillä, varatkaa hieronta-aika. Osta ystävällesi HKL:n lippu ja kirja jota lukea sillä aikaa kun muut kiroavat ruuhkia. Tilaa kaverille aivoja stimuloivaa luettavaa. Lupaudu lastenvahdiksi jotta vanhemmat pääsevät rentoutumaan.

Kohota itsesi ja ystäväsi itsetuntoa ja auta. Kannusta ystävääsi toimimaan arvojensa puolesta. Tue järjestöä lahjoituksella tai lahjakortilla. Anna toisenlainen lahja. Liittykää sademetsän kummeiksi."

Sampsa antaa myös pitkän listan hyviä lahjaideoita.

Lisäksi on olemassa iso joukko järjestöjä, joiden kautta voi antaa eettisen joululahjan.

Valinnanvaraa siis on. Miksi emme käyttäisi sitä hyväksemme?

EDIT klo 7.10:
Veronpalautuksia maksetaan tänään tai muuten näinä aikoina 3,3 miljoonalle ihmiselle yhteensä vajaat 2 miljardia euroa. Sitäkään rahaa ei ole välttämätöntä sijoittaa turhaan kulutukseen.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meni jo! Siihen uuteen läppäriin ;)

Vaiheinen kirjoitti...

No hyvä. Ja sepäs tuotti esimerkiksi marraskuussa iloa ympäri blogistania :-)

Inkivääri kirjoitti...

Hyviä lahjavinkkejä. Tuo elämään arvojensa mukaisesti vähän karahti - haluaisin kyllä antaa omien arvojeni mukaisen lahjan. Eli äitini on jo kauan saanut tavaran sijaan lahjakortteja jalkahoitoihin:)

Veronpalautusta tuleekin tänä vuonna reilusti eikä ole tarkoitus sitä joululahjoihin hassata.

Vaiheinen kirjoitti...

Pointti on sekin, että tavaralla ei saa onnellisuutta aikaiseksi. Jouluna ostellaan varsin paljon sellaista, mitä ei tarvita, koska se koetaan jotenkin "kivaksi" tai muuten vaan tyydytetään mielihyväkeskuksia shoppailemalla.

Onnellisuutta voi katsoa monesta eri näkökulmasta ja sen voi ihan hyvin kytkeä eettisiin ja ekologisiin perusteisiin. Niuhottamatta.