keskiviikkona, joulukuuta 17, 2008

Lämpenee ja sulaa

Vuosi 2008 ei ollut kaikkien aikojen lämpimin vuosi, vaan viilein vuosi tällä vuosikymmenellä. Silti kyseessä on 10. lämpimin vuosi sen jälkeen kun mittaukset aloitettiin vuonna 1850.

World Meteorological Organization (WMO) kertoo, että keskimääräinen meren ja maanpinnan ilman lämpötila joulukuun 2007 ja marraskuun 2008 välillä oli 14,3 °C. Se on 0,3 °C vuosien 1961-1990 vuotuista keskiarvoa lämpimämpää. Lämpimin vuosi on ollut 1998, jolloin keskimääräinen lämpötila oli 14,5 °C.

Climate Feedback arvioi, että vuoden viileyttä selittää Tyynen valtameren La Niña-ilmiö, joka alkoi tänä vuonna. Samaa sanoo myös Suomen ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestalo. Vaikka kulunut vuosi oli viileämpi kuin viime vuodet, silti se mahtui kymmenen lämpimimmän joukkoon.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Climate Progress huomauttaa NASAn Goddard Institute of Space Studiesin mittauksiin nojaten, että vuoden mittaan lämpeneminen on koetellut pahinta mahdollista aluetta eli Siperian tundraa.

Näin siksi, että Siperian tundran sulaminen tarkoittaa myös siellä olevan ikiroudan sulamista ja juuri ikirouta sitoo valtavia määriä kasvihuonekaasuja.

Eikä vielä tässäkään koko stoori eli yhdysvaltalaisen NOAA:n raportin mukaan päättynyt marraskuu oli kaikkien aikojen neljänneksi lämpimin kuukausi.

Jotta tähän stooriin saadaan sitten oikeat katastrofin ainekset, niin kuluva vuosi on ollut toiseksi tornadorikkain Yhdysvalloissa mittausten aloittamisen jälkeen eli vuoden 1953 jälkeen. Ilmastonmuutoksen myötä myös sään ääri-ilmiöt lisääntyvät.

Mitä lämpeneminen sitten tarkoittaa? United States Geological Survey sanoo, että meren pinnan nouseminen todennäköisesti ylittää selvästi hallitusten välisen ilmastopaneeli IPCC:n arviot ja uhkaa nousta 0,8 - 2,0 metriä vuoteen 2100 mennessä. Samaan aikaan esimerkiksi Australiaa uhkaa pysyvä kuivuus.

* * *

Edellä esitettyjen linkkien takana on pelottavia kaavioita.

On vaikea ymmärtää, että päättäjissämmekin on niitä, jotka eivät suhtaudu asiaan yhä edelleenkään sillä vakavuudella, mitä asia todella vaatisi.

Ei kommentteja: