maanantaina, joulukuuta 22, 2008

Newtonmas

Kaikki eivät juhli joulua, syystä tai toisesta. Valinnat ovat luonnollisesti yksilöllisiä ja hyvä niin. Jos ei jouluta, niin ei jouluta ja sillä hyvä.

Jos kuitenkin syy joulun juhlimattomuuteen liittyy jotenkin joulun sisällölliseen sanomaan tai vastaavaan ja kuitenkin juhliminen itsessään huvittaisi (kun kerran kaikki muutkin...), tarjolla olisi juhlittavaksi Newtonmas (vrt. joulu englanniksi "christmas").

Newtonmasin juhlinnan aihe on länsimaiseen ajatteluun ja tieteelliseen kehitykseen vahvasti vaikuttanut englantilainen fyysikko, matemaatikko, tähtitieteilijä, alkemisti ja filosofi Sir Isaac Newton. Newton syntyi juliaanisen kalenterin mukaan 25.12.1642.

Newtonin töiden merkitys fysiikalle tai matematiikalle on erittäin keskeinen ja häntä pidetään myös historian suurimpana fyysikkona. Eräs Newtonin töistä on vuonna 1687 julkaistu Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, joka loi perustan klassiselle mekaniikalle.

Newtonmasin juhlimiseen liittyy mm. omenapuun koristeleminen (tarinan mukaan Newton sai idean painovoimateoriaan omenan pudottua puusta hänen päähänsä vuoden 1666 kesällä). Koska puiden kaataminen ei ole kivaa, niin omenapuu voidaan kotona korvata jollain vihreällä koristelulla ja omenoilla.

Lahjoja voidaan antaa, joskin lahjat Newtonmasissa edustavat jotain luovaa kuten vaikkapa musiikki, videot tai vastaavat. Newtonmasia varten on sävelletty omat fysiikkaan kytketyt laulunsa.

Jotkut käyttävät Newtonmas-termin sijaan käsitettä Gravmas, joka on johdannainen termistä "gravitational mass".

Mikäs siinä. Tyylinsä kullakin.

(Kuvassa Godfrey Knellerin maalaama muotokuva Newtonista vuodelta 1689. Kuvan lähde: Wikimedia commons.)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi miten vinkeää! :D Tuossahan on järkeä; omenapuu sentäs tuottaa satoa toisin kuin kuusi, joten sen koristelu pihalle olisi paljon järkevämpää. Samalla tulisi hoideltua maa-äidin kiittäminen ja satojumalien lepyttely.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Omenapuu on hyödyllinen. Ja onhan siinä sadonkorjuuaikaan koristeetkin omastapuolestaan. Tosin, ainakaan täällä pohjolassa ei näin talviaikaan paljoa lehtiä omenapuissa ole, joten ehkä parempi tyytyä johokin vihreään.

Oliskohan se niinkin, että newtonmasin kohdalla se ajatus on tärkein...