torstaina, joulukuuta 04, 2008

Ajatus talouskriisistä

Talouskriisi ei ole vain meidän rikkaiden ongelma. Rikkaiden pyörittämän talouskarusellin rattaiden rikkoutumisen maksajiksi joutuvat myös maailman köyhimmät.

Kehitysyhteisön palvelukeskus Kepan Tytti Nah sanoo
, että satojen miljoonien köyhien sosiaali- ja ruoka-apu on vaikeutunut, koska kansainvälisiä lainahanoja on kiristetty ja korkoja nostettu. Myös kehitysavun määrän kasvaminen voi hidastua.

Kehitysmaat ovat kuulleet kansainvälisten rahoituslaitosten neuvoja tarkasti ja panostaneet vahvasti vientiin. Nyt ne talousopit eivät enää toimi.

Rikkaat maat siis palastavat omiaan ja kuittaavat virheitään samalla kun köyhimmät maat uhkaavat jäävän omilleen.

Vahvimman valta jyllää talouskriisissä.

3 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Raha on kyllä kuin muna ja kana - kumpi oli ensin. Tuotanto, jota voi myydä vai raha jolla voi ostaa?

Kai meidän talous aika paljon perustuu sille, että on tuotu halvalla kehitysmaista, joita siis on opetettu viemään. Periaatteessa ne saavat siitä rahaa, mutta mihin se raha menee - länsimaista tulleille suurtilallisille?

Miksei oma tuotanto hyödytä omaa maata - talousajattelun mukaan omassa maassa ei ole rahaa vaan vienti tuo sitä rahaa. Mutta jostainhan se raha on alkanut ja jos sitä tuo vain vienti johonkin maahan, mistä se tuli alkuun?

Ehheh8]

Anonyymi kirjoitti...

Kehittyvien maiden tilannetta on pahentanut lisäksi se että raaka-aineiden hinnat ovat syksyn aikana romahtaneet kun sekin kupla lässähti. Vientitulot kuihtuivat puroksi. Tätä vajetta on nyt hyvä lähteä kirimään laajentamalla peltoja vaikka metsiin.

Jotkut tahot olivat vielä kesällä huolissaan kehittyvien maiden puolesta raaka-aineiden korkeiden hintojen vuoksi.

Niin tai näin aina väärinpäin.

Ehkä tuo 0,7% on sitten se joka pelastaa köyhät - sic

Vaiheinen kirjoitti...

Kuvio on kinkkinen ja kimuranttinen monestakin suunnasta katsottuna. teollistuneet maat ja globaali talous eivät ole syyttömiä kehitysmaiden ongelmiin. Aiemmin puhuttiin paljonkin siitä, että monikansalliset yritykset hankkivat raaka-aineensa halvalla kehitysmaista ja niillä rikastuminen siirtyy sitten teollisuusmaihin.