sunnuntaina, joulukuuta 07, 2008

Some day classic: Romeo and Juliet

Seuraava Some day classic on ehkä ennalta-arvattava, mutta juuri nyt se tuntuu sopivalta.

Joskus ihmisen elämässä pitää tehdä tai ajatella asioita, jotka tuntuvat hyvältä. Joskus pitää vain fiilistellä ja antaa sunnuntain laskeutua. Joskus on aika matkustaa ajatusten siivin johonkin toiseen aikapoimuun.

Romeo and Juliet on Dire Straitsin biisi yhtyeen kolmannelta albumilta Making Movies ja vuosi oli silloin 1980. Kappaleen voi kuulla myös yhtyeen live-levyiltä Alchemy ja On the Night. Romeo and Juliet oli Making Movies-albumilta parhaiten menestynyt single nousten sijalle 8. Itse albumi kohosi Britannian listoille aina sijaluvulle 4. Italiassa ja Norjassa Making Movies nousi aina listan kärkeen asti. Yhteensä albumia on myyty Euroopassa 3,8 miljoonaa kopiota.

Biisinä kappale on varsin tuttua Dire Stratsia. Kappaleen sanoitus kulkee nimensä mukaisesti ja William Shakespearen saman nimisen näytelmän tekstin hengessä kahden rakastavaisen keskustelussa.

Dire Straits perustettiin vuonna 1977 kitaristilaulaja Mark Knopflerin, kitaristi David Knopflerin, basisti John Illsleyn ja rumpali Pick Withersin voimin. Yhtyeen alkuaikojen jälkeen 1980-luvulla kokoonpanot alkoivat vaihtua. Making Movies-albumilla yhtyeestä soittavat levykansitekstien mukaan Mark Knopfler, Illsley ja Withers. Tiettävästi myös David Knopfler on joillakin kappaleilla mukana sekä hänet yhtyeessä korvannut Sid McGinnis. Levyllä soittaa myös Bruce Springsteenin E Street Bandistä tunnettu kosketinsoittaja Roy Bittan.

Levyn ovat tuottaneet Mark Knopfler ja useiden huippuartistien tuottajana tunnettu Jimmy Iovine.

Yhtyeen suurin suosio sijoittuu vuosiin 1985 ja 1986, jolloin bändi oli julkaissut viidennen levynsä nimeltään Brothers in Arms. Noina vuosina Dire Straits oli levymyyntitilastojen kärjessä ja suosio huimaavaa. Yhtyeen suosiota noina vuosina kuvaa sekin, että Brothers in Arms on kaikkien aikojen neljänneksi myydyin ulkomainen levy Suomessa.

Vuoden 1985 syksyllä Dire Straits esiintyi Helsingin jäähallissa. Se oli hieno keikka ja jäähallin vahtimestarit yrmeitä, kuten siihen aikaan oli tapana. Tuon keikan biisilista oli varsin pitkälle sama kuin vuonna 1984 julkaistulla Alchemyllä. Päätöskappaleena soi niin tunnelmallinen Going Home, joka on tehty lämminhenkistä skottielokuvaa Local Hero varten.

Lähteitä ja lisätietoja:


EDIT klo 15:15
Se piti vielä muistaa sanoa, että Lepikseltä löytyy lisää fiilistelyä ja klassikoita. Lisätty edellä virkkeet Helsingin keikan musiikista.

10 kommenttia:

Ink Narrative kirjoitti...

Hyvä esitys, vaikka aika pitkä olikin.

Taisit viedä minulta yhden klassikon ;)

SusuPetal kirjoitti...

En ole koskaan oikein perehtynyt Dire Straitsiin, joitain kappaleita muistan kyllä. Mark Knopfler on ihan ok kitaristi, mutta jotenkin steriili. Näin ainakin ajattelin 80-luvulla, ehkä nyt pitäisi kuunnella uudestaan.

Vaiheinen kirjoitti...

Kari,
Jep. Nuo Dire Straitsin live-versiot ovat usein aika pitkiä, vaikka studioversiokin tuosta on 5:54 pitkä sekin.

No mutta, kyllä tuo toisenkin kuuntelukerran kestää :-)

SusuPetal,
Itse arvostan Dire Stratsin tuotantoa aina tuonne Brother in Arms aioihin asti ja oma suosikkini on kieltämättä Love Over Gold tuon Making Movies-älpyn lisäksi. Brothers in Arms on sekin hieno, mutta jostain syystä meikäläisen päässä häviää noille kahdelle. Yksi huomionarvoinen asia on rumpali Withersin työskentely, se toimii. Pahat kielet kertoivat aikoinaan, että rumpali sai lähteä Knopflerin bändistä, kun hänen suosionsa ja roolinsa meinasi kasvaa liian isoksi. Tiedä häntä oliko kyseessä ihan vaan juoru.

Anonyymi kirjoitti...

Jo vain tämä on mitä parhainta aikapoimumusiikkia sinne fiilistelyulottuvuuteen. Oivallista sunnuntain vietto touhua! Kuuntelin ainakin kolme kertaa ;)

Making Movies on aina ollut ehdottomasti Dire Straitsin paras albumi. Ja jälleen se nousi pintaan.

Vaiheinen kirjoitti...

Making Movies oli Dire Straitsin levyistä se, joka oikeastaan loi sen bändin oman linjan. Kaksi ekaa eli Dire Straits ja Communiqué ovat suoraviivaisempia. Making Movies oli silloin aikanaan jotain tajuntaa laajentavaa.

Onhan tuo nyt tullut kuunneltua tänään jo muutaman kerran :-) Muuten tuleekin herkisteltyä sitten Telegraph Roadin rumputyöskentelyn tahtiin...

Anonyymi kirjoitti...

dire straitsin musiikkia tuli kuunneltua kovastikin paljon 1980-luvulla.

olin konsertissakin ja minusta se konsertti, jossa olin messukeskuksessa helsingin pasilassa ja vuosi oli 1980 tai 1981.

olen tästä melko varma (koska olin syksyllä 1985 kaukana helsingistä) enkä ole keksinyt sitä, vaikka muisti tekee monenlaisia muita kepposia jo. että ovat olleet keikalla suomessa jo ennen tuota 1985 keikkaa.

Vaiheinen kirjoitti...

Mielenkiintoista. Ihan pikaisella selvittämisellä netistä en onnitunut löytämään tuota, mutta touko-kesäkuussa 1981 Dire Straits on tiettävästi ollut Pohjois-Euroopassa kiertueella.

Tuon vuoden 1985 keikan päivämäärästä näkyy olevan kaksikin tulkintaa eli joko 28. tai 29.10.1985. Konsertista on olemassa bootleg-äänitys, mistä selviää myös sen keikan biislista.

Sooloilija kirjoitti...

Minullekin oli tärkeä levy tuo Making Movies 80-luvulla. Hyvin ajaton levy. Romeo and Juliet on hieno laulu. (Tällä hetkellä mun kone ei pyöritä noin pitkää videota, mutta katson osan).

Tuosta Mark Knopflerin steriilistä tyylistä vois lisätä sen, että hän ei ihmeesti saa sukkia pyörimään naisten jaloissa, mutta on huisin taitava ja kuitenkin persoonallinen..

Vaiheinen kirjoitti...

Knopflerin tyyli on kieltämättä aika steriilin tarkka, vaikka on noissa biiseissä jokin sellainen tunne-elementti, joka tuntuu. Tosin se menee helposti mahtipontiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

no niinpä näyttikin lähteesi mukaan olleen :) oi, kiitos täsmätiedosta.

sitten muistini on oikeassa, he ovat olleet helsingissä silloin ja ehkäpä piipahtaneet tukholmasta käsin, koska siitä näytti olleen linkissä maininta.

se nimittäin oli konsertti, jonka muistan...