tiistaina, joulukuuta 09, 2008

Ajan kuvia

Polaroid-pikakameroiden kuusikymmenvuotinen taival päättyy vuoden lopussa, kun filmien valmistus loppuu. Polaroid toi pikakameransa markkinoille vuonna 1948, yritti 1996 digikameramarkkinoille, muttei onnistunut. Nykyään Polaroid on vararikossa.

Kamerakaupoissa on digitaalisen vallakumouksen virrassa käynyt viime vuosina kato, kun kansalaisten valokuvaaminen on siirtynyt paperikuvilta digikameroille.

Samalla tavalla on käynyt fyysisille matkatoimistoille, matkabusiness on siirtynyt pääasiassa verkkoon. Noin 1,4 miljoonaa suomalaista internetin käyttäjää on jo ostanut matkailupalveluita internetin välityksellä.

Mikä on seuraava toimiala, jossa käy lopullinen kato? Yksi veikkaus on videovuokraamot.

Vanhat VHS:t ovat jo pitkään olleet mennyttä aikaa, mutta kohta menevät sitten DVD:tkin. Toiminta siirtynee verkkoon ja elokuvat verkon välityksellä jaettaviksi. Asiaa on kokeiltu on ties kuinka kauan eri toimijoiden puolesta, mutta lopullinen läpilyönti on antanut odottaa itseään.

Digitoday kertoo, että helsinkiläinen videoliike Keskus-Video Oy on käynnistänyt palvelun, jossa videon voi vuokrata kotikatsomoon suorana streaming-lähetyksenä eli lataamatta sitä ensin kokonaisuudessaan koneelle.

Aika näyttää onko tässä kyseessä liiketoimintaa, joka laajenee reippaasti. Tähän asti verkossa jaettavien videoiden läpimarssia on oikeastaan estänyt vain kaistanleveys, mutta em. uusi palvelu vaatii toimiakseen yhden megabitin laajakaistan. Sellainen on laajakaistamarkkinoilla ollut jo ties kuinka kauan arkipäivää.

Videoiden tai elokuvien levityksen siirtyminen verkkoon ei ole mikään uutinen.

Kyseessä on immateriaalisen hyödykkeen jakelu ja on hyvin arvattavissa, että kaikki sellainen siirtyy verkkoon näin vuosina. Vastarinta on hyödyntöntä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ne oli niin makeita kuvia! Muistan meilläkin olleen sellaisen vekottimen joskus 70-luvulla ja muori räpsi kukkakuvia :)

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Muistan itsekin sen vekottimen. Vaikka vuosiin en sellaista ole nähnytkään, niin tavallaan pikkuruinen pala omaa historiaa poistuu museoiden hyllyille.

Ajan kulkuun liittyvä ilmiö sekin.