tiistaina, joulukuuta 30, 2008

Salakuuntelu alkaa

Ruotsissa valmistaudutaan kohutun FRA-lain toimeenpanemiseen.

Valtio järjestää Ruotsissa kouluille ja kunnille tavan liikennöidä tulevalta salakuuntelulailta suojassa eli näiden toimijoiden tietoliikenne salataan Ruotsissa.

Ruotsin puolustusvoimien alainen radiolaitos FRA saa oikeudet valvoa kaikkea maan rajat ylittävää sähköistä viestintää kuten sähköposteja, puheluita, fakseja, pikaviestin- ja vertaisverkkoliikennettä sekä voip-puheluita. Tämän mahdollistava laki tulee voimaan vuoden vaihtuessa.

FRA on palkkaamassa myös reippaasti väkeä eli noin 900 Ruotsin kansalaiselle on löytymässä tehtäviä salakuuntelun parista.

Asia koskettaa meidä suomalaisiakin merkittävästi, sillä 90 % Suomesta ulkomaille suuntautuvasta internet-liikenteestä kulkee Ruotsin kautta. Kannattaa huomata, että myös osa suomalaisilta näyttävistä nettipalveluista sijaitsee Ruotsissa ja sellaisten käyttäminen kuuluu salakuuntelun piiriin.

Kun Ruotsissa kunnat ja koululaiset halutaan suojata salakuuntelulta, niin mihin toimiin Suomessa on ryhdytty kansalaisten yksityisyyden suojan suojelemiseksi?

Vastaus: Ei mihinkään. Miksi?

Ilmeisesti tämäkin asia jätetään kansalaisten ja kaupallisten toimijoiden vastuulle.

5 kommenttia:

zache kirjoitti...

Vastaus: Ei mihinkään. Miksi?

Oma arvaukseni on, että me ollaan ulkoistettu sotilastiedusteluamme Ruotsiin, niin ei voida hirveästi mekkaloida asiasta.

Kuitenkin tuo taho joka fyysisesti valvottavan verkon omistaa on suurimmaksi osaksi TeliaSonera, niin tuskin Suomen valtio on jättänyt tilannetta hyödyntämättä.

Halo Efekti kirjoitti...

Mä luulen kanssa että Suomen valtio aikoo käyttää yhteistyön eli kuten zache osuvasti mainitsi "ulkoistetun sotilastiedustelun" tuloksena saamiaan tietoja.

Onko se laillistakaan tai demokraattista - keneltäkään ei edes kysytty että missä määrin tälläinen hyväksytään Suomessa?

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Tästähän on ollut täällä kansalaismediassa puhetta.

Siis siitä, että Suomen vakoiluviranomaiset saisivat eri keinoin käyttöön FRA:n tiedustelutietoja.

Nykyisellä kuviolla se sisältäisi tarvittaessa myös Suomen kansalaisten viestiliikenteen tarkkailun.

Ruotsalaiset ovat ilmoittaneet, että voivat myydä tarvittaessa tietoja melkein mille maalle tahansa. Siis miksi eivät myös Suomelle suomalaisten liikenne tietojen osalta.

Tietysti se ei tarkoita sitä, että varsinaisesti tiedustelua olisi ulkoistettu, mutta sitä voitaisiin kutsua "yhteistyöksi".

Olennainen pointti on kuitenkin se, että tuollainen toiminta on kaiken demokraattisen valvonnan ja kriteeristöjen ulkopuolella.

Jos multa kysytään, niin tässä asiassa on oikeasti jotain mätää. Kukaan ei voi olla niin hölmö, ettei haluaisi suojella omaa tietoliikennettään.

zache kirjoitti...

Huomasimpa just, että julkisen hallinnon verkkoturvallisuuden kehittämiseen käytetään suomessa ens vuonna 200 miltsiä enemmän kuin viime vuonna.

Lukua voi verrata siihen, että FRA:n lain toteutukseen on varattu Ruotsissa 15 miljoonaa euroa ja operaadot on arvioinu kustannuksiksi 100 miljoonaa euroa.

Ja suuri kysymys tietty kuuluu, että kehitetäänkö me verkkoturvallisuuden parantamiseksi salakuuntelumenetelmiä vai niiden estoja ja millasella suhteella.

Tuollaisella summalla kuitekin sais jo toisen supertietokoneen sinne ruotsalaisten tietsan rinnalle.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Noin siellä budjeteissa lukee. Kyse on muistaakseni siitä, että jossain välissä herättiin siihen, että ensin valtio rakensi Telen aikana maan kattavan verkon ja nyt se on sitten TeliaSoneran verkko.

Nuo rahat ovat puolustusvoimien huoltovarmuusmomentilla, joten ne tuskin avittavat taviksia tämän FRA-ongelman kanssa:
Valiokunta ottaa tässä yhteydessä esiin myös uuden momentin (mom 27.01.23) julkisen hallinnon verkkoturvallisuuden edistäminen, jolle on esitetty 197 miljoonan euron määräraha. Valiokunta pitää tärkeänä yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kannalta turvallisen tietoliikenneverkon varmistamista ja korostaa, että siinä tulee ottaa huomioon myös olemassa olevat julkisen hallinnon ja muut verkkoratkaisut. Valiokunta toteaa, että verkkoturvallisuuden edistäminen parantaa kokonaishuoltovarmuuttamme.

Se on totta, että tuollaisella rahalla tehtäisiin yhtä jos toista, jotta ruotsalaisten FRA-kuviot saataisiin pois kansalaisten verkkoliikenteen niskasta.