perjantaina, joulukuuta 05, 2008

Pikavippi

Jälleen on se aika vuodesta kun kaupoissa tarjotaan luottoa ostosten tekemiseksi, osta tänään maksa joskus. Posti kuljettaa milloin minkäkin horjuvan luottoyhtiön esitteitä ja mainoksia velkarahan hankkimiseksi.

Lehdissä seisoo vauhdikkaita mainoksia, jonka mukaan voi ottaa pikalainaa, jos muuten ei rahat riitä. Ilmiselvästi nuorisolle (yli 18 vuotiaille) suunnatuissa ja lähtökohtaisesti asianmukaiset tiedot sisältävässä mainoksessa kerrotaan, että 50 €:n lainasta 30 vuorokauden laina-ajalla pitää maksaa 506 %:n korko ja esimerkiksi 200 €:n vipistä 327 %:n korko ja päälle 1,9 € lähetellyistä SMS-viesteistä. Tämä nyt vain on yksi esimerkki näistä pikaluottofirmoista.

No huhhuh.

Ihan oikeasti kukaan järkevä ei noilla koroilla lainaa yhtään mitään. Jos tuollaisella korolla joutuu lainaa hankkimaan, niin joko on todella pahassa pulassa tai henkilökohtainen taloussuunnittelu on pettänyt ja pahasti. Jälkimmäisessä tapauksessa pikavipit eivät oikeasti auta yhtään mitään, vaan pahentavat itse ongelmaa.

Ennen vanhaa sitä uskallettiin pyytää todelliseen tarpeeseen esimerkiksi vanhemmilta vippiä, mutta ilmeisesti tällaiset kännykkälainat eivät ole tarkoitettukaan todelliseen tarpeeseen, vaan johonkin ihan muuhun iloitteluun.

Tätä lainan tyrkyttämistä joka tuutista näin joulun alla voi pohtia myös siitä näkökulmasta, että onkohan ihan kaikki se tarpeen, mitä lainalla rahoitettuun jouluun hankitaan?

Mikähän muuten on koronkiskonnan virallinen raja prosenteissa?

4 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Tuota koronkiskonnan rajaa ollaan tässä Isännyyden kanssa mietitty kanssa. Pitäisköhän sijoittaa veronpalautukset ja alkaa lainata rahoja, tuotto olisi melkoinen - jos kohta riskikin8] MOTissa tuli yksi maanantai näistä, ei noista kiskurifirmoista oikein löytynyt konttoreita eikä ihmisiä taustalta. Ja ainakin joku taustahenkilö oli Suomessa liiketoimintakieltoon asetettu ketku, joka toimi Virosta käsin...

Vaiheinen kirjoitti...

Juu. Kyllähän tuollaisilla korkoprosenteilla rahoiksi löisi. Ei tarvitse hirveän montaa maksavaa asiakasta saada, kun kestää yhden maksamattomankin.

Nuo pikavippifirmat eivät ole taustoiltaan samalla tasolla kuin esimerkiksi pankit. Pitäisin kyllä ihan riskinä tuollaisilta lainaamista.

Halo Efekti kirjoitti...

Missä vaiheessa koronkiskonta lakkasi olemasta rikos? En ole huomannut lainsäädännön muuttuneen, ilmeisesti lakia vain tulkitaan uudella tavalla?

Minulla on yksi tuttu, joka sortui näiden avulla rahoitettuun upseerielämään. Hän on nykyään varsin surullisessa tilanteessa. Muutama vuosi oli ilmeisesti hauskaa, mutta sitten meni AIVAN kaikki.

Vaiheinen kirjoitti...

Niin. Se on tietysti hyvä kysymys. Rikoslaissa sanotaan mm. Kiskonnasta tuomitaan myös se, joka luotonannossa ottaa tai edustaa itselleen tai toiselle korkoa tai muuta taloudellista etua, joka huomattavasti ylittää julkisen valvonnan alaisten rahalaitosten vastaavassa luotonannossa ottaman tavanomaisen koron.

Sitä voi ihan tosissaan pohtia onko 500 %:n korko laissa mainittua toimintaa.

Tuollaiset vipit vievät kyllä talouden raunoille varsin vikkelään.