sunnuntaina, joulukuuta 14, 2008

Bushin perintö?

Nyt kun vuoden ilmastokokoukset on pidetty ja Yhdysvalloissa on valta vaihtumassa, etsitään suurennuslasin kanssa myös niitä tekoja, jotka George w. Bushin hallinto on saanut aikaiseksi.

Ansiot kuvataan joko tyhjäksi sivuksi tai sitten kohteliaasti viittaamalla siihen, että aikaa on tuhlattu. Pahimmat ilmastoänkyrät kiittelevät, mutta Bushin perintöä kuvataan myös suoraan sanalla häpeällinen.

Absurdein kommentti menneisiin asioihin on kuultu suoraan Yhdysvaltojen Poznanin neuvotteluryhmästä.

Yhdysvaltojen neuvotteluryhmältä kysyttiin:"Jos nyt katsotte taaksepäin muutamia vuosia, olisiko jotain mitä tekisitte toisin tai olisiko jotain minkä olisitte toivoneet tapahtuneen, mutta mitä ei tapahtunutkaan?"

Bushin ympäristöneuvonantaja James Connaughton otti syyttävän sormensa ja osoitti sillä Venäjää!

Connaughtonin mukaan ilmastoasioissa on menetetty vuosia siksi, että Venäjä viivytteli Kioton sopimusta koskevien päätöstensä kanssa:

"I wish first that Russia had made its mind up sooner as to whether it was going to join Kyoto or not. I think we lost a couple of years of work while that decision was being made. It almost didn’t matter which way they came out but we lost a couple years until it was decided whether Kyoto would go forward or not. As soon as it was decided that Kyoto would go forward then countries began to face up to the reality of what they needed to do at the national level to work toward meeting those commitments".
Ehkä tuo kertoo kaiken maailman suurimman talousalueen ja toiseksi suurimman kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajan vastuunpakoilusta Bushin hallinnon aikakaudella. Ehkä tuo kertoo ylipäätänsä siitä moraalisesta tasosta, jolla ilmastoasioissa on viime vuosina edetty.

Kaikki yrittävät paeta toinen toistensa selän taakse.

Venäjä ei ole syytön ilmastoasioissa, kuten mikään muukaan teollistunut maa, mutta Bushin hallinnolla ei ole oikeasti varaa syyttää viivyttelystä ketään muuta kuin itseään. Se itse on ollut asioiden edistämisen pahin este.

Ei kommentteja: