Vantaa
Vuoden vaihde liittää suurella metelillä keskustellun 5000 hehtaarin suuruisen osan Sipoota Helsinkiin. Oli se nyt todellisuudessa tarpeen tai ei, niin sen sivussa 200 hehtaarin suuruinen alue Vantaata liitetään Helsinkiin.
Tuo Vikkullan 200 hehtaarin alue on pääosin luonnonsuojelualuetta, mutta Sipoon alueen liittäminen Helsinkiin edellyttää suoraa maayhteyttä alueeseen. Helsinki suunnittelee rakentavansa nykyisin 3500 ihmisen asuttamalle alueelle asuntoja 50 000 ihmiselle. Se on suuri muutos tulevassa infrastruktuurissa.
Yksi kysymys tulevaisuudessa varmaankin on se, miten tuota luonnonsuojelualuetta voidaan varjella. Jo Vuosaaren satama tullessaan lähti murentamaan alueen luonnonmukaisuutta.
Vikkullan alueen liitos vie mennessään Vantaalta sen pikkuisen yhteyden mereen. Vantaa ei ole siis vuoden vaihteen jälkeen merenrantakaupunki. Anekdootti sinänsä, mutta historiaa kaiketi tuokin.
* * *
Seuraavaksi onkin keskustelussa ja selvittelyissä sitten koko Vantaan ja Helsingin fuusio.
Ihmisten elämän kannalta näillä organisaatiokaavioiden ja hallintomallien uudelleenjärjestelemisillä on periaatteessa vähäinen merkitys tai ei merkitystä ollenkaan.
Kyse on enemmänkin siitä miten lähidemokratia järjestetään ja miten tarpeetonta hallintoa karsitaan. Tehokkuus - jos sillä on jokin sisältö ja merkitys - on järjestettävissä periaatteessa hallinnollisista kuvioista riippumatta. Jos vain halutaan.
Nähtäväksi jää olisiko Helsingin ja Vantaan yhdistymisestä mitään hyötyä ja jos on niin kenelle. Senkin voisi samalla selvittää, millä aikataululla tämä liitos tuottaisin sen valmisteluun ja toteutukseen pistetyn panoksen takaisin. Mikä olisi tämän (tai minkä tahansa muun) kuntaliitoksen ROI (Return Of Investment)?
Helsinki on kasvanut alueliitoksin vuosien varrella useampaankin otteeseen.
* * *
Suomesta katoaa kuntaliitoksissa yhteensä 67 kuntaa. Kuntaliitoksiin osallistuu yhteensä 99 kuntaa. Historiallinen karttaremontti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti